Man lever så länge man lär

Nu när det varit experter här i veckan och spolat avloppet så att vattnet förmodas rinna raskt och obehindrat, utan att svämma över kanten och bilda sjö över hela golvet, måste jag ju så klart testa om de verkligen åtgärdat alla problem? Vattnet har ju sedan ungefär alltid runnnit tämligen långsamt, ur kranen och via avloppet.

Sålunda tappade jag (under uppvisande av ett enormt tålamod då vattnet ur kranen som sagt rinner långsamt) upp ett bad så snart jag blivit ensam i lägenheten. Där låg jag sedan och njöt av det varma vattnet samtidigt som jag lyssnade på större delen av ett Värvet-avsnitt. Och jodå, vattnet rinner helt obehindrat och åh, vad skönt det är att slippa duscha överdrivet försiktigt för att avloppet ska hinna med!

Värvet, förresten, är min första ”vanliga” podcast. Innan jag i höstas, på tips från kollegor, började lyssna på den hade jag bara lyssnat på IT-relaterade saker som t.ex. Java Posse och Säkerhetspodcasten. Systematisk som jag är började jag självfallet med det första avsnittet och har konsumerat dem i nummerordning alltsedan dess. Idag lyssnade jag på avsnitt #50, där Kristoffer Triumf intervjuar Johan Renck. Såvitt jag kan se finns det till dags dato ytterligare 62 avsnitt att lyssna på, så jag behöver nog inte ta mig an något nytt på ganska länge.

Periodvis lyssnar jag på podcast under resan mellan hemmet och jobbet, i båda riktningarna, (samt ibland även på kvällen innan jag ska sova) vilket gör drygt ett avsnitt Värvet per arbetsdag, men på sistone har jag huvudsakligen ägnat restiden åt att läsa. Fackböcker (just nu Code Complete) som jag har och har haft väldigt mycket nytta av i mitt arbete. De dagar jag inte orkat anstränga hjärnen utanför arbetet har jag i stället lyssnat på dessa intervjuer. Det ger bättre avkoppling.

Jag funderar lite över om det är så alldeles sunt, det här med att ständigt ta emot indata – aktivt läsa eller lyssna på något. Själv känner jag stress över att det finns så mycket jag vill tillgodogöra mig, men att det finns så lite tid att göra det. Och då har jag ändå oceaner av tid att tillgå jämfört med väldigt många andra människor.

Och sedan vore det ju också roligt om man kunde dra nytta av det man tagit till sig också. Exakt hur och vilka sammanhang det skulle vara är jag dock inte säker på. Jag menar, vad har man för konkret nytta av att lära sig mer om någon intervjuad kulturpersonlighet (som det ju mest handlar om i Värvet så här långt)?

Fackböckerna är det förstås en helt annan sak med – där får jag i nuläget tillämpa lärdomarna dagligdags. Arbetssituationen gör att det här med att hantera krav, design, implementation och så vidare är i högsta grad relevant. Och det känns bra.

Tänk om jag skulle ta och komma fram till rubriken, så att jag får gå och sova?

Jag tänker en del på det här med den tilltänkta badrumsrenoveringen, och om jag verkligen fortfarande så tveklöst självklart ska ha ett badkar. Eller om jag skulle göra något så radikalt som att bara bygga en snygg duschhörna och lämna plats till något annat där intill. Det jobbiga med en sådan lösning är att då måste jag tänka igenom allt från början i stället för att utgå från att det ska bli likadant som mitt förra badrum. Det går ju inte att ändra på en av delarna och inte i samband med det ifrågasätta det andra, då allt är en helhet som ska hänga ihop. Liksom. That’s me.

Så… det är något jag brottas med. Att bada, eller inte bada – det är frågan.

Annonser

Kommentarer till: "Att bada eller inte bada" (3)

  1. Oh, jag läser också Code Complete nu! Har lyckats missa den fram tills nu på något vis…

    • @Leif: Nej, vad roligt! Jag fattar inte heller hur jag lyckats undgå att läsa den fram tills nu. Det är lite av ett mirakel att jag kunnat programmera professionellt i 25 år utan den. Har läst mig fram till kapitel 22 och tycker att det bara blir bättre och bättre – jag får massor av vatten på mina kvarnar och ändå ger den också nya infalls- och angreppsvinklar. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: