Man lever så länge man lär

Programmera mera

Läser just nu: "Effective Java 2nd edition". I tisdags och onsdags stannade jag hemma p.g.a. förkylning och ägnade då en del av tiden åt att än en gång påbörja boken Effective Java, 2nd edition (som jag haft länge och läst några kapitel i, men aldrig blivit klar med) och att lyssna på några IT-relaterade podcasts. I torsdags var jag och några kollegor på ett seminarium som, kan man väl lugnt säga, marknadsförde programspråket Groovy och jag kom ihåg hur skoj det var. Och enkelt för mig som till vardags programmerar i Java och därför inte behöver tänka så mycket när jag skriver Groovy-kod.

Så… igår installerade jag Groovy på min Mac och idag blev det utvecklingsmiljö för både Java, Groovy och C. Japp, jag blev nyfiken på hur man skriver C-kod i Eclipse och där fastnade jag tills alldeles nyss. Jag knåpade ihop ett tjugotal rader simpel C-kod, bara för att känna på språket, fräscha upp minnet och för att testa sådant som beskrevs på Wikipedia-sidan om C-syntax. Bland annat hade jag ingen aning om att det fanns en enum-typ i C – se så mycket skoj man lär sig på nätet!

En del i det här på något sätt nyväckta intresset för ”riktig” programmering handlar nog om att det på jobbet inte blir särskilt mycket av den varan – vi befinner oss i en mellanperiod där fokus ligger mer på andra saker än på faktisk kodning/utveckling. Och då finns det ju plötsligt mentalt utrymme över för att förkovra sig lite på fritiden.

När jag ändå saknade boken Groovy in action (som jag lånade av en kollega och läste för ett antal år sedan och som f.ö. verkar ha en andra utgåva på gång till sommaren), kikade jag på lite andra böcker och råkade händelsevis köpa ett par stycken till läsplattan. Jag hade även köpt Groovy-boken i e-version om den hunnit komma ut. Undrar allt lite hur det vore att läsa kodexempel på mobiltelefon.

Böckerna? ”Programming Concurrency on the JVM: Mastering Synchronization, STM, and Actors” samt ”Gradle Effective Implementation Guide”. Kan vara skoj.

Frågan är bara vad jag ska hitta på för projekt – behöver något mål med kodandet!

Annonser

Kommentarer till: "Programmera mera" (1)

  1. […] jag ägnat dyrbar fritid åt denna vecka är att fortsätta läsa Effective Java. Definitivt både intressant och lärorikt! Och flera gånger har jag dessutom fått glädja mig […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: