Man lever så länge man lär

Mia köper kylskåp

Igår skulle jag äta rester till lunch, men förra veckans köttfärslimpa hade fått päls så det fick bli lax i stället. När jag skar upp en bit gurka därtill noterade jag att den inte var så iskall och nästan frusen som den brukar. Kände även på laxbiten och konstaterade att den var mer sval än kall. Därefter öppnade jag kylskåpet och fann viss brist på kyla. Här var det något som inte stod rätt till.

2011-07-26 16.36.57.jpg Termometern inne i kylskåpet visade +5°C, men stod å andra sidan precis intill kylelementet och vem vet om den visar rätt i sig själv. Jag hämtade en annan termometer och ställde den på översta hyllan, lutad mot en stor burk hemkokt lingonsylt. En och en halv timme senare visade den på drygt +11°C. Och nu ännu mer. Inte bra.

Att skruva på inställningarna gav sedermera ingen som helst effekt så det var bara att konstatera att det inte blir någon ”allt på en gång”-renovering av köket utan snarare en process. Överst på listan hamnade alltså kyl och frys.

Visserligen är det nu bara kylen som mår dåligt, men frysen är lika gammal så jag förväntar mig inte att den heller ska hålla mycket längre. Och let’s face it: rent estetiskt skulle det se förskräckligt ut med gammal frys bredvid ny kyl.

När jag då tvingades inse faktum och började tänka på allt jag skulle behöva göra för att få till ett byte av kyl och frys fick jag halv panik. Jag vet mycket lite om vitvaror och vad man ska tänka på när man ska handla – och nästan lika lite om vart man ska vända sig. Plus att jag inte hade budgeterat för sådana äventyr på min semester – jag har ju redan fullt upp med att göra… ungefär ingenting.

Det är förstås helt omöjligt för mig att logiskt förklara och motivera en sådan här irrationell känsla, men det är å andra sidan heller inte nödvändigt – vi kan helt enkelt nöja oss med att konstatera att gårdagens eftermiddag och kväll kunde ha varit betydligt muntrare. Efter att jag kommit överens med sambon om att vi tillsammans skulle ge oss ut på jakt nästa dag kändes det dock mycket bättre och när morgonen väl kom var jag åter i balans och hade läget under kontroll.

I morse gav vi oss alltså ut på stan och besökte först en butik med för litet sortiment och sedan en annan med större sådant. Vi provade oss igenom hela utställningen, hittade ett par skåp som kändes okej och slog helt sonika till på dem. Förvånansvärt smärtfri process, och en trevlig försäljerska därtill. Tyvärr kunde de inte leverera förrän på torsdag, men det var så skönt att få lämna ifrån sig bollen att jag accepterade det. Och alltså är det bara att hålla sig hemma för att ta emot leveransen. Bortforsling av den gamla utrustningen ordnar sig på endera sättet – antingen m.h.a en kompis eller butikens bortforslingstjänst.

Kyl- och frys: Samsung RZ80FERS1 resp. RR82FERS1 Kyl- och frysskåp: Samsung RZ80FERS1 + RR82FERS1

Efter inköpet unnade vi oss kaffe på det lokala Espresso House-haket varvid jag gratulerade mamma på födelsedagen och informerade henne om min triumf.

Nå, jag fick ändå tre och en kvarts års respit för det facila priset av en låda öl.

Annonser

Kommentarer till: "Mia köper kylskåp" (4)

 1. Första gången jag var bostadsrättsinnehavare var det min stora skräck, att kylskåpet skulle gå sönder. Ingen aning om hur gammalt det var, men måtten var sådana att det skulle krävas mer än att bara byta skåp om det skulle gå sönder, eftersom just den storleken på kylskåp tydligen inte tillverkas längre och intilliggande inredning var avpassat efter kylskåpet. Jag hann sälja lägenheten innan det blev dags tack och lov, men just nu känns det ju lite som att det hade kunnat vara en bra lärdom. Hurra för nya vitvaror! :)

 2. @Hanna: Åh, den sortens oro har jag gudskelov aldrig behövt känna – mina kyl- och fryspaket har hittills alltid utgjort en eller två fristående 60×60-rutor från golv till tak (inkl. tillhörande överskåp).

  Fast riktigt vad jag ska göra av och med utrymmet som nu kommer att uppstå ovanför kyl och frys har jag inte listat ut ännu. De gamla överskåpen kommer i alla fall inte att passa (den gamla utrustningen var 140-150 cm hög och den nya är ca 180) och några nya har jag inte. Vi berörde ämnet mycket flyktigt i butiken, så jag vet inte ens om det finns några tillhörande överskåp. Eller om man ska/borde låta det övriga kökets skåp få fylla ut den lediga volymen. Oh well, det blir tankemöda för framtiden – huvudsaken just nu är att hålla maten kall.

  • Nej, Samsung tillverkar inte överskåp, tyvärr. :)
   Kommer jag och säger väldigt mycket senare!

   På tal om kylskåp så gick min egna kyl/frys sönder under min semester och jag kom hem till en stank som inte var av denna värld. Jag tackade min lyckliga stjärna att jag har en självavfrostande frys, för då slapp jag i alla fall vattenskador. Och jag hade ett halvår kvar på min försäkring så jag fick det lagat utan kostnad. Men nästa gång det pajar, då kommer jag bestämt köpa något nytt. :)

   Förresten! Jag gillar verkligen hur din blogg ser ut nu, mycket bättre än det förra utseendet!

   • @Lania: Jag fick reda på det, jag också, när jag återvände till butiken och frågade. Fast att de inte fanns med på webbplatsen var en fingervisning. I butiken föreslog man ett annat fabrikats överskåp, som så klart inte alls passade i stil, så det är fortfarande tomt ovanför. Någon gång ska jag ta tag i hela köket…

    Ja, jag tror jag läste något om ditt missöde – fy tusan, vad trist det låter! Men det var ju en jäkla tur att du hade kvar på försäkringen, så att det ordnade sig till en rimlig kostnad.

    Betr utseendet på bloggen säger jag att var sak har sin tid, men det är ju kul att du gillar den mall jag har nu iaf. :) Jag byter när jag tröttnat på den jag har. Ibland blir det till något snyggare, ibland mest till något annorlunda. Det är nog snart dags igen, förresten – den här mallen är kanske lite mycket vår. Eller, förresten… den kan nog funka även som höst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: