Man lever så länge man lär

Jag vet inte riktigt varför, men jag tänker mer och mer på andra sätt att ta del av böcker än att sitta (eller ligga!) med en fysisk pappersbok i händerna. Att lyssna på böcker. Eller att läsa dem på bildskärm i stället för på papper.

Lyssna tänker jag mig att jag skulle kunna göra för att göra det lättare att komma ut på längre promenader vilket jag egentligen både vill och behöver, men jag har verkligen inte velat traska omkring på snö och is. Nej, jag vill ha rejält med friktion under skosulorna när jag går – tycker inte om att hela tiden behöva avdela visst fokus till att behålla fotfästet.

Eller så skulle jag lyssna för att verkligen kunna slappna av och vila hela kroppen när jag sjunker ned i badkaret med mina trötta ögon slutna efter en lång och intensiv dag framför datorn. Inte nu för att jag har för vana att bada, men jag gillar det ju och kan gott skaffa en sådan. Vana, alltså. Jag kan även tänka mig att lyssna på böcker medan jag handarbetar, vilket jag inte heller gör så ofta men jag har fortfarande mitt stora och inte ens halvfärdiga broderi liggande någonstans. Antagligen på den där hyllan som gud glömde. Som jag också borde gå igenom och röja av.

Läsa på display/bildskärm känns lite mer flummigt och saknar tydlig kontur. Själva tanken är lite främmande – jag är en fysisk bokmänniska som föredrar att läsa på papper och helst äger de böcker jag tycker om, så det är nog tur att jag inte läser lika mycket längre. Annat var det under uppväxten då jag ungefär alltid hängde med näsan i en bok. Jag är helt säker på att de förmågor jag någonstans ändå har på det språkliga området grundlades genom min flitiga läsning och har tydliga minnen av att mina lärarinnor var förundrade över ett för åldern avancerat ordförråd.

Men nu tappade jag tråden…

En anledning att läsa på display skulle kunna vara att den ändå alltid var med och jag därmed skulle slippa bära på både den och pappersboken. Dessvärre är det idag bara en bok som alltid är med. Fast det är klart… den boken kan ju lätt ersättas av något slags platta om den råkar vara en sådan som går att läsa på. Också eller enbart.

Eller så handlar det om att kunna ha händerna lite friare. Här tänker jag bland annat på Laiza som använder sin iPad medan hon tränar, för att se på tv-serier eller gå kurser eller liknande. Just läsning borde i och för sig vara opraktiskt eftersom träning oftast innebär någon form av rörelse, vilket gör det svårare att fokusera med precision – typ läsa.

Attans! Jag söker ju anledningar att köpa en iPad… och de behöver inte ens vara bra för att duga.

Nåväl, får jag någonsin min manna från himlen (flitbonus, a.k.a oväntad lotterivinst, från arbetsgivaren) så kan jag ju med gott samvete köpa mig en – bara för att jag vill ha en. Man behöver inte göra det svårare än så, egentligen.

… och där måste jag ta en paus för att logga in på banken och kolla den senaste löneutbetalningen. Jadå, jag fick mycket mer än vanligt, men hittar ingen lönespecifikation som kan förklara och precisera. Vart har den tagit vägen, månne? Hur som helst täcker överflödet åtminstone en del av en schysst iPad. Då så. Då återstår att fundera på eventuella tillbehör. Dyrt blir det om man ska köpa allt man spontant tycker att man nog kanske eventuellt behöver.

Och oj, vad konstigt det känns att publicera ett inlägg utan ett enda fotografi. Men vad skulle jag plåta?

Annonser

Kommentarer till: "Funderar från bok till läsplatta" (9)

 1. Då har du väl anledning nog, pengar finns och du vill ha en :)
  Förutom som träningskompis på gångbandet använder jag den för att läsa tidningar, t.ex Fototidningar, Mac, iPhone, iPad och även lite skvaller måste jag ju erkänna. Tidningarna får man förstås betala för, men det är miljövänligt ;) Perfekt att läsa lite när man ligger i sängen.
  Kommer att bli ännu mer när jag ska börja pendla till jobbet och åka Roslagsbanan igen. Finns även massor med e-böcker att köpa eller låna på http://www.elib.se/.
  Bernt använder sin mycket i jobbet och skriver anteckningar när han sitter på möten bl.a

 2. @Laiza: Precis! Så… vilka tillbehör behöver jag? :) Tänkte mig en 3G-version med mycket minne, till att börja med, men sedan då… iPad-fodralet gissar jag är smart – det var väl ett sådant du hade. Docka? iPad Camera Connection Kit? Tangentbord? Hur överför man förresten data mellan Mac:en och iPad:en trådlöst eller USB? Fast jag kanske inte behöver veta mer än så just nu… jag menar, tillbehör borde man kunna köpa senare, när man vet säkert att man både vill ha och behöver dem.

 3. iPad-fordralet är ett måste tycker jag. Finns olika men jag köpte Apples original, smidigt och sen att man kan använda den för att vinkla skärmen är bra.
  Docka, köpte jag och lämnade tillbaka, känns lite överflödigt när man har iPad-fordralet, ska man använda dockan måste man ta ur den ur fordralet och då blev det jobbigt…
  Camera connection kit har jag men har inte använt, känns enklare att ladda in bilderna i Mac’en och föra över dom till iPad via iTunes isåfall.
  Överför data gör jag med USB, man synkar via iTunes
  Tangentbord, har inte testat eller känt nåt behov ännu….
  Tillbehören finns hos InLife bl.a så det är bara att slinka in när behoven uppstår.

 4. @Laiza: Så… ingen anledning att vänta, alltså! :)

 5. Inte om du frågar mig ;) men min devis är ju att…. ”tålamod är bara brist på engagemang”

 6. @Laiza: Jag fastnade på det där med gravyr… klart jag ska ha sådan! Men vad ska det stå… *suckar*

 7. Förstår det, hade jag också velat ha…..
  Svårt…… ”Mia is a geek – now with iPad” :)

 8. @Laiza: Var inne på något sådant, men blir det inte opraktiskt om jag vill sälja den sedan? En kollega föreslog ”I wish this was an Android”. Kanske går att kombinera de två. :)

 9. […] Funderar från bok till läsplatta […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: