Man lever så länge man lär

Ursäkta rubriken, som väl i och för sig kanske inte blir konstig innan jag förklarat den. Så då gör jag det.

”Mina böcker har kommit!”, var den spontana idén som illustrerar känslan. ”Posten har kommit”, var den lite mer humoristiska. ”Låt posten komma”, kändes ännu lite roligare med blinkning till ‘Doktorn kan komma’. Eller ‘Låt den rätte komma in’, kanske snarare. Och sedan kom jag att tänka på Jesus ord om att låta barnen komma till honom och då blev det till slut ”Låt posten komma till mig”. Så kan det alltså gå till när jag sätter rubrik på ett inlägg. Anyway…

Det här blir visst också (förklaring kommer strax) en liten statusrapport – det är faktiskt roligt att få avrapportera och beta av punkt efter punkt. Även om jag såklart borde ha delat upp de flerställiga punkterna i flera mindre. Så som jag gärna gör i tjänsten när det gäller uppgifter som behöver utföras – subtickets ftw. Ju fler punkter att pricka av, desto bättre.

Oookej… vad jag egentligen tänkte göra här var att jubla över mitt uthämtade bokpaket. Jag blev så glad!

 • Tips på fler författare inom [vampyr]genren – utöver Harris, Meyer, Smith, Sizemore, Sparks… och Rice, förstås.

  Baserat på tipsen från Camilla har jag beställt några böcker för provläsning:

  • Halfway To The Grave – A Night Huntress Novel, av Jeaniene Frost
  • Guilty Pleasures, av Laurell K Hamilton
  • Dark Lover – A Novel of the Black Dagger Brotherhood, av J R Ward

  Det ska bli spännande att se vad jag kommer att tycka om dem.

Och ovanstående böcker låg i det bokpaket jag hämtade ut i kväll. Fast när jag ska få tid att läsa dem vet jag inte riktigt. Jag tänker mig dock att de, i den skönlitterära högen, ska de få bli det jag läser härnäst. Riktigt i vilken inbördes ordning jag ska läsa dem har jag inte bestämt – har inte tagit mig tid att titta närmare på dem ännu. Blev liksom lite upptagen med de andra som låg i samma paket… Men innan jag snurrar bort mig bland fotoböckerna tänkte jag nämna den bok jag läser just nu. Det är inte en vampyrbok, men det förekommer åtminstone en vampyr i den så här långt.

Jim Butcher skriver en serie böcker om en häxmästare… eh, det där lät bara dumt – låt oss kalla honom magiker i stället. Harry Dresden heter han och den här första boken heter Storm front. Efter sisådär en tredjedel av boken känner jag mig ganska övertygad om att jag kommer att läsa resten av serien också. Tackar ödmjukast Janne för tips (och lån av bok)!

Jag blev så ivrig att jag till och med skapade en separat sida för Jim Butcher och hans böcker. Listor är bra.

Så kommer vi till nästa del av leveransen, den som har med foto att göra och innehåller de riktiga godbitarna:

 • Lära mer om foto. Gå kurs, se film och/eller läsa böcker i ämnet.

  Jag har beställt några böcker, som verkade intressanta:

  • Take Your Photography to the Next Level: From Inspiration to Image, av George Barr
  • The Photographer’s Eye: Composition and Design for Better Digital Photos,
   av Michael Freeman
  • The Moment It Clicks: Photography Secrets from one of the World’s Top Shooters, av Joe McNally
  • (The Adobe Photoshop Lightroom 3 Book for Digital Photographers, av Scott Kelby)

Ovanstående böcker har jag nu också i min ägo och boy, vad frustrerad jag blev när jag packat upp dem – jag ville ju läsa alla tre på en gång! Lightroom-boken tar jag inte med här eftersom jag köpte den för sambons räkning. Jag kommer givetvis att läsa den, men den kommer en bra bit längre ned på listan än mina egna böcker.

IMG_1195.jpg

Efter att ha bläddrat lite i böckerna har jag bestämt precis i vilken ordning jag ska mig an dem. Först ”The Photographer’s Eye”, därefter ”Take Your Photography to the Next Level” och slutligen ”The Moment It Clicks” – och det i princip bara baserat på de foton som visas i respektive bok. Joe McNallys bilder ser helt fantastiska ut, så dem sparar jag till sist. George Barrs bok innehåller bilder som fascinerade och gjorde mig nyfiken, så den karamellen suger jag också gärna på ett tag. Så med hjälp av uteslutningsmetoden blir det alltså Michael Freemans skapelse som ska läsas först. Jag är helt säker på att den också är bra, och övertygad om att böckerna kommer att ge mig välbehövlig inspiration. Det är knappt jag kan vänta, men jag har dock för avsikt att ta reda på hur det går för Harry Dresden först. I den här boken, alltså – resten av serien får jag lägga in någonstans lite längre bak i kön och läsa någon annan gång.

Och när jag läst färdigt boken om Harry får jag vara snabb, för i början av nästa vecka ska det komma ännu en bunt intressanta böcker. Den här gången är det databöcker, som man så fint säger. Och dem vill jag ju garanterat också läsa nu, bums, genast och på en gång. Utan dröjsmål. Jag hittade just en aktionspunkt som relaterar till dem:

 • Komma på ett bra användningsområde för $1000 (före skatt, gissar jag), då pengarna ju inte räcker till någon dator. Eller vänta nu här – jag tror att jag kanske just hittade en motivering för inköp av en iPad… eller Galaxy Tab. Något sådant. Annars kan jag i och för sig tänka mig ett antal svindyra fackböcker det också vore roligt att unna sig – jag börjar bli jäkligt sugen på att sätta tänderna i något tekniskt igen. Och/eller ge mig på exv Android-hackande.

Bara någon dag efter den andra beställningen beställde jag följande böcker:

 • Hello, Android: Introducing Google’s Mobile Development Platform (Pragmatic Programmers), Ed Brunette
 • The Android Developer’s Cookbook: Building Applications with the Android SDK (Developer’s Library), James Steele
 • Programming Clojure (Pragmatic Programmers), Stuart Holloway
 • Effective Java: Second Edition, Joshua Bloch
 • Test Driven Development (The Addison-Wesley Signature Series), Kent Beck
 • Refactoring to Patterns (Addison-Wesley Signature), Joshua Kerievsky

Den sistnämnda är i och för sig inte så mycket till mig själv som till sambon, men jag tror nog att den är minst lika intressant för mig som för honom. TDD-boken köper jag mest bara för att ha den (även jag givetvis tänker läsa den) för jag har ju köpt och läst den förut, men lämnade mitt exemplar med dåvarande kollegorna i Bangalore. Effective Java har jag velat läsa i rätt många år, så nu fick det vara dags. Clojure… well, den här boken lade jag upp på min att köpa-lista för länge sedan, så jag minns inte riktigt varför den hamnade där, men hey… det är något för mig helt nytt och PragProg-böckerna brukar vara okej. Och så slutligen Android… det var ju det jag uttryckligen skrev vore kul att ge sig på.

Det slog mig här i afton att jag faktiskt gått omkring och haft fel. Jag har ju faktiskt några intressen/hobbies! Flera stycken. Böcker, foto och … ja, vi får väl säga IT – det är väl inte illa alls, det. Ja, och så tv-serier förstås. Just nu ser jag/vi bland annat på Babylon 5, Stargate SG-1, Farscape, Red Dwarf… och säkert några fler som jag inte minns. För tillfället har de flesta löpande serier uppehåll, men när de kommer igång igen blir det mer tid hemma om kvällarna.

Delvis skrev jag det här inlägget för Jennies skull, för att hon ska kunna följa en del av händelseutvecklingen från sitt håll, men mest ändå för att jag ville dokumentera något som skänkte mig sådan glädje. Och iver. Fick mig att känna livslust.

Förresten gör kameran det också, emellanåt. Jag har haft med den stora kameran till jobbet nästan varje dag i ett par veckor eller så. Det började med att jag ville avbilda kollegornas vackra ansikten innan vi nu ganska snart går skilda vägar, men jag insåg att det alltid är bra att ha kameran med sig – ser oftast något som vore roligt att fotografera och det blir ju oändligt mycket bättre bilder med den än med IXUS:en eller nallefånen. Att jag sedan aldrig riktigt har tid att stanna och plåta på vägen till jobbet (det är då det är ljust) är en annan sak. Ursäkten för, och den sekundära anledningen till, att få ta bilder på kollegorna var att de kan/skulle läggas in i projektets wiki för att visa offshore-kollegorna hur vi ser ut.

Behöver jag säga att det där saknas en bild på mig själv? Jag ska försöka ge mig på självporträtt här framöver, tänkte jag, men om det ska resultera i något för wikin bör det ske inom 2-3 veckor. Nåja, det blir vad det blir. Kul är det i alla fall – i samband med dagens sprint-demo passade jag på att plåta lite och oj, så upplyftande roligt det är att ta porträttbilder!

På sistone kommer jag allt oftare på mig själv med att köra med manuella inställningar. När kameran inte gör som jag vill i de semi-automatiska lägena så måste jag ju! Grejen är att jag inte visste att jag kunde det här, men tydligen har det hänt saker. Jag har lärt mig, utvecklats. Och jag begriper inte riktigt hur det har gått till, men det gör mig väldigt glad.

Nu är jag sugen på att skaffa bakgrund(er) eftersom jag tröttnat på att det alltid är så mycket skit som kommer med i bilden när jag ska fotografera saker här hemma. Såg en del tips om att använda rullgardiner, vilket lät intressant och värt att prova. Man skulle kunna sätta fast en eller ett par på bokhyllorna i biblioteket t.ex och/eller inreda datorskåpet, som idag egentligen inte används, med någon mindre modell. Undrar om jag inte till och med har någon sådan liggande.

Och rubriken? Well, jag ändrade mig och ville ha en rubrik som bättre speglar blogginläggets omfattning.

Kommentarer till: "Böcker! Böcker! … och lite foto" (14)

 1. Wow vilket inlägg!! :-) Hoppas du kommer att gilla vampyrböckerna, fotoböckerna såg väldigt intressanta ut och två av dem ligger på min önskelista. Sen önskar jag mig bara mer tid så jag hinner läsa alla böcker jag vill och fotografera allt jag har tänkt :-)

  Trevlig helg!

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Mia*, phobicgamer. phobicgamer said: Läser @miaisageek 's blog https://miaisageek.wordpress.com/2011/01/06/bocker-bocker-och-lite-foto/ och måste läsa om för jag blir så till mig […]

 3. @Camilla: Wow, som i … att det var långt? Fast det ser längre ut än det är innehållsrikt, kan jag tycka. :)

  Aha, så vi har lite liknande intressen. Du bloggar inte händelsevis själv?

  Och… känner vi möjligen varandra sedan tidigare/utanför detta forum? Jag har undrat lite – du dök ju liksom upp från ingenstans. Ja, inte nu för att det spelar någon roll men jag blev nyfiken på varifrån du kom, om du förstår hur jag menar.

 4. Oj, varför har du trott att du inte haft några hobbies/intressen? Det var ju i alla fall för mig ett väldigt stort intryck av dig =) Grymt inlägg, bra avcheckning!

  JO! Jag blev helt till mig när jag läste denna post dels pga av böckerna du köpt, och dels när du pratar om porträtt och självporträtt. Tror jag skrivit det tidigare men ibland är vi hemskt mycket i synk, jag vill jättegärna lära mig mer om porträttfoton och jag har en hel lista med idéer på självporträtt jag skulle vilja testa (där är det ju svårt iof då jag är hemskt kameraskygg, men du vet.. suit up!) Så: Det ska bli väldigt intressant att höra vad du tycker om fotoböckerna du köpt, jag skulle gärna inhandla någon ny titel om fotografering. Du råkar inte ha läst Bryan Petersons ”Understanding Exposure”? Jag är också nyfiken på Lightroom-boken, berätta gärna vad ni tyckte! Jag knappar ju bara runt i det programmet hej vilt, man skulle kanske kunna lära sig ett och annat om det först!

  Jag tog faktiskt några knasiga bilder av mig själv förra månaden, kanske skulle processa dem och lägga upp någon bild på bloggen eller Flickr… Fast det känns ju läskigt.

  Jag använder en gammal rulle tapet när jag fotar saker hemma. Jag rullar upp den och tejpar fast den mot köksskåpen med maskeringstejp. Dels är den tjock och stadig nog, dels är baksidan inte blankt vit, dels får man en liten hemmagjord infinity curb. Fast det blir nog bättre med en rullgardin, tror jag =) Men man tager vad man haver!

 5. @jennie: Fan, vad smart! Tapet är ju precis det jag skulle använda – har en rulle liggande ute i förrådet till ingen som helst nytta. Och den är garanterat smal nog att rymmas i datorskåpet också. Jag mätte faktiskt den inre bredden i morse, men har inte kommit ihåg att kolla IKEA-sortimentet på rullgardiner ännu. :) Uj, nu blev jag inspirerad! Synd bara att jag har rätt mycket kvar av den här arbetsdagen…

  Ja, jag är inte ett dugg sugen på att se bilder föreställande mig själv och kommer definitivt inte att lägga ut några på nätet – har jag kunnat låta bil i över tio år finns det ingen anledning att börja nu. ;) Men jag skulle gärna se bilder på dig. Vad gäller porträtt vore det kanske idé att öva på varandra, till att börja med – förutom att det är bra att öva på att se sig som mer motiv än något annat tror jag det kan vara svårt att få till ett korrekt och bestående fokus om man själv är motivet. Och så tror jag att två hjärnor funkar bättre än en – även om både din och min förstås klarar sig bra på egen hand:)

  Om hobbies… äh, du vet – gamla självbilder dör hårt. Eh. Du fattar. Sitter hårt.

  Fotoböcker då… Nej, jag har inte läst några andra än Scott Kelbys Digitalfotografi-serie. Ännu. :)

  Har du läst ”Understanding Exposure” och ville tipsa eller frågar du för att du är nyfiken på den? Jag tar gärna emot tips, så klart. Och givetvis ska jag blogga om vad jag tycker, när jag väl kommer så långt som till att läsa böckerna. Har börjat lite smått på den första (The Photographer’s Eye) och efter ett fåtal sidor är jag i alla fall inte imponerad, men den har tid på sig att bli bättre. Största nackdelen så här långt är nog formatet (den är lite stor: 24×25,5 cm ungefär – tror du inte jag kände mig tvungen att mäta!) och sidornas blankhet (lampljuset reflekteras). :)

 6. @Camilla: Ja, den bloggen uppdaterades inte igår, nej. Och jag som tycker att det blir för långt emellan inläggen här när det går två veckor. :)

  Vad gäller att kommentera är vi nog sådana kålsupare allihopa, nästan. Lite tråkigt på sitt sätt, men det är bara så det är – man kan ju inte annat än acceptera. Jag har funderat över om bloggarna kanske förlorat det mesta av sin betydelse som social mötesplats. Det där går ju i vågor. Diskussionsforum, gästböcker, communities, bloggar… och nu Facebook. Och Twitter. Och säkert en massa andra ställen som jag inte har koll på.

  Det är trevligt med kommentarer (särskilt på ens egen blogg, där det ju blir lite av en egoboost också), men jag har svårt för dem när de står på bloggar där det blivit mer en kult än möten mellan människor. Och när kommentarerna till 99% är subtanslösa. Jag håller hellre tyst om jag inte har något som [känns som om det] ger ett mervärde.

 7. Jag läser en mycket bra vampyrbok. Ska berätta mer om den när jag får igång datorn. Fangland heter den i alla fall.

 8. @snowflake: Spännande! Du kommer förmodligen att blogga om boken, va?

 9. Jag törs inte säga om du skulle gilla eller inte. Tror att det kan vara en humörfråga också.
  http://snowflakesinrain.wordpress.com/2011/01/15/fangland-is-the-real-thing/

 10. @snowflake: Thanks. Jag skriver eventuella kommentarer på ditt länkade inlägg, inte här.

 11. […] files: Storm Front (2000) – som jag ju redan läst, men man behöver ha ett eget […]

 12. […] här var den av de tre fotorelaterade böckerna som kändes minst intressant och därmed den jag började med – när det gäller att välja mellan flera bra böcker följer jag principen att spara det […]

 13. […] Så har jag läst ut den andra av de tre fotorelaterade böckerna, den som initialt kändes näst mest intressant. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: