Man lever så länge man lär

Inhandlat: datorhögtalare

Det var rätt länge sedan vi konstaterade att det saknades ett par schyssta högtalare att använda vid gemensamt avnjutande av musikuppspelning från någon av våra datorer. Eller någon besökandes medhavda utrustning.

Vid något tillfälle, i våras, somras eller höstas, trillade vi in i en ljudbutik och bad om tips. Givetvis demonstrerades då ett par fantastiska högtalare som man genast blev alldeles kär i. Efter att ha lyssnat på dessa en stund lät förstås alla andra, billigare, högtalare bara illa. Jag var såld redan då, men priset avskräckte och fick oss att avvakta.

IMG_0978.jpg

Nu här i juletid ville vi ändå fortfarande ha dessa högtalare och om vi betalade hälften var behövde det ju inte bli så förskräckligt dyrt och sålunda kom det sig att vi idag, bara ett fåtal minuter före stängningsdags, investerade i ett par Audio Pro LV2. Trådlösa saker, klädda i vitt skinn. Bara att plugga in i lämplig USB-port på valfri dator och köra.

IMG_0972.jpg

Som synes ingår en liten fjärrkontroll, som kan styra tre olika sådana sändare separat. Eller alla tillsammans. En dylik sändare måste inte födas från datorn utan man kan ta in ljudet någon annanstans ifrån, via en 3,5-tumsingång, men om man vill köra helt frikopplat från datorn behöver man då också separat ström i form av en nätadapter.

Det är meningen att högtalarna ska bo i biblioteket, där vi emellanåt sitter och jobbar i musikalisk gemenskap, men än så länge står de på den bortre änden av köksbordet (som efter karriärbytet för dryga två år sedan kallas datorbord) och ger ifrån sig njutbar musik. Jag misstänker att risken för att de blir stående kvar där är tämligen överhängande…

Några konkreta behov/åtgärder/önskemål:

 • Skaffa USB-hub. Redan innan högtalarköpet hade jag för få USB-portar – det blir ju fullt så snart jag ska tanka över bilder från kameran, då den ena porten går åt till fotodisken och den andra till kameran. Frustrerande.
 • Rippa hushållets alla CD och lagra i nätverket. Men vad finns det för trevliga program att tillgå för Mac OS X? Flac vore ju trevligt, med konvertering till mp3/ogg vorbis där det behövs. Jag hittade ett program som verkade i det närmaste perfekt, men det kräver Snow Leopard. Fast jag har ju ändå tänkt att uppgradera för att kunna använda min Magic Trackpad (som just nu mest känns som en Tragic Macpad) fullt ut, så det löser sig kanske automatiskt snart.
 • Så, uppgradera till Snow Leopard. Annars har jag så smått funderat på att skaffa ny dator – eller åtminstone ställa i ordning en vettig arbetsplats, där det finns plats för separat bildskärm och tangentbord. Min arm behöver det.
 • Komma på ett bra användningsområde för $1000 (före skatt, gissar jag), då pengarna ju inte räcker till någon dator. Eller vänta nu här – jag tror att jag kanske just hittade en motivering för inköp av en iPad… eller Galaxy Tab. Något sådant. Annars kan jag i och för sig tänka mig ett antal svindyra fackböcker det också vore roligt att unna sig – jag börjar bli jäkligt sugen på att sätta tänderna i något tekniskt igen. Och/eller ge mig på exv Android-hackande.
 • Lära mer om foto. Gå kurs, se film och/eller läsa böcker i ämnet. Tips mottages tacksamt. Ja, och så öva. Gå fotopromenader. Jag gläds åt att dagsljuset återvänder. Snart är det slut med morgonljuset över Riddarfjärden.
 • Se riktigt bra naturprogram. Även här mottages tips med stor tacksamhet.
 • Skaffa bättre koll på vilka [vampyr]böcker jag har – det är hopplöst att köpa nya när man är osäker på vilka man läst och vilka man bara studerat baksidestexten på. Jag hittade idag i alla fall två jag vet säkert att jag inte läst. Ännu. Behöver tips på fler författare inom genren – utöver Harris, Meyer, Smith, Sizemore, Sparks… och Rice, förstås.

Det stör mig att jag fortfarande inte kommit mig för att blogga om Namibia-resan. Jag lovar, jag ska! Bilderna har jag i alla fall gått igenom och fixat i ordning och laddat upp på Flickr. Alltid något. Men jag vill ju också skriva något om resan, även om Daniel redan berättat en hel del på sin blogg. Dessvärre glömmer man snabbare än solbrännan försvinner.

Lite roligt var det förresten idag när vi kom upp till Klarabergsviadukten och möttes av en välbekant logga. Jo, visst var det en av killarna från resebyrån, Trackers, som ordnade vår Namibiaresa. Vi sade hej och bytte några ord. Kul!

IMG_0908.jpg

Annonser

Kommentarer till: "Inhandlat: datorhögtalare" (6)

 1. […] och Mia satt på Espresso House på Västerlånggatan och bestämde oss för att äntligen köpa ett par […]

 2. Det var några år sedan jag rippade min CD-samling men trots umbärandet (ca 1500 skivor) var det värt all möda.

  Ubuntu har något som heter SoundJuicer (väl?) som är mycket smidigt. Sedan vet jag att XBMC på chippade XBoxar hade enkel rippningsfunktion à la ”stoppa in, vänta, klart”.

  Vet inte om Apples förälskelse i DRM är ett hinder här men det skulle förvåna mig.

 3. @TT: Jag hittade ett lättanvänt program som heter Max och tycks funka bra – får ut både flac, ogg vorbis och mp3 på en och samma gång, om jag så vill (och det ville jag när jag testade). Den hämtar såklart också metadata – från MusicBrainz. Det visar sig väl med tiden vad som eventuellt saknas, men i nuläget verkar det dock fullt tillräckligt för mina behov.

 4. […] Ännu en liten uppföljning och avprickning av punkter på aktionslistan: […]

 5. […] gårdagens inlägg, Inhandlat: datorhögtalare, listade jag ett antal punkter. Några går redan att pricka […]

 6. […] något kul att göra ett par timmar i veckan några månader framåt. Tänk, det tog inte mer än drygt ett år att komma till skott… Men oj, vad jag ser fram emot kursen! Jag behöver fylla på med lite […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: