Man lever så länge man lär

Detta inlägg ingår i min serie, Tema: Semester – en bild om dagen.

Det här var dagen för den årliga Pride-paraden, så vi parkerade oss vid Ringvägen strax efter den första kurvan. Strax före och invid paradstarten. Det var inte många som passerat innan jag insåg att det enda rimliga objektivet hade varit vidvinkel. Eller att stå på andra sidan gatan, där paraden passerade på något mer än en armslängds avstånd.

Förutom att jag nu stod för nära (och inte ville backa eftersom jag är kort och då inte kunnat fotografera utan att få med åskådarna framför mig) missade jag helt att hålla koll på inställningarna, vilket gjorde att slutartiderna blev för långa och en överväldigande majoritet av bilderna därmed suddiga. Folk har ju en tendens att röra på sig när det är parad, så slutarprioritet och/eller kortare skärpedjup hade varit bra. Åh, så arg jag blev när jag upptäckte misstaget vid datorn, långt i efterhand! Men sedan dess har jag varit uppmärksam på just slutartid, så något gott kom ändå ut av det.

Dagens foto avbildar några av dem som bar banderollen ”Regnbågsfamiljer” och känns lite som ett antikt drama.

IMG_6072.jpg

Detta var alltså favoriten bland mina paradbilder, men det finns ytterligare några foton på Flickr.

Och vet ni vad? Eftersom jag inte tog några bilder alls på min sista semesterdag, den 1 augusti, är projektet härmed avslutat. Puh. Jag missade inte mer än (i genomsnitt) en dag/vecka och är stolt över att jag tillät mig imperfektionen.

Status annars är att jag fått in alla (21000+) gamla foton i Lightroom och kommer allt bättre överens med programmet. De här senaste bilderna från paraden laddade jag förresten upp till Flickr inifrån Lightroom. Med taggar och allt. Otroligt smidigt! Jag behöver fundera lite mer på hur jag vill att mina taggar ska hanteras/exporteras och ska försöka komma ihåg att vid nästa import notera ordningen på bilderna – hade hunnit göra min vanliga sortering innan jag kom på att kolla.

Sedan har jag också fått låna ett telezoom av Emma – Canon EF 75-300mm 1:4-5.6 III, heter det, och är vad jag förstår ganska gammalt. Det känns gammalt. Min teori är att det är något liknande (m.a.p. zoom-möjligheter) jag behöver när vi ska fotografera lejonens tandsten i Afrikatt. Jag har inte hunnit använda det här objektivet särskilt mycket, men har i alla fall fått bekräftat två saker jag visste: med många handhållna millimetrar behövs bildstabilisering och… det är värt att betala för kvalitet. Jag funderar på att skaffa mig ett Canon EF 70-300mm f/4-5,6 IS USM – det låter som en okej reseglugg för förhållandevis rimliga pengar. Kommentarer, bättre förslag?

Och så grunnar jag på vilket objektiv arbetsgivaren ska få betala. Som tack för lång och trogen tjänst får jag nämligen köpa något dyrt och vad kan väl då vara bättre än ett schysst objektiv? De som ligger närmast till hands just nu är Canons EF 24-105mm f/4 L IS USM eller EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM, men jag kan banne mig inte välja…

Kommentarer till: "Tema: Semester – foto 24, 31 juli" (7)

  1. Nu har jag dålig koll på vilka objektiv du redan har, men personligen skulle jag inte vilja vara utan mitt 17-70 mm objektiv. Och hellre f/2.8 än f/4 (så klart). Men i övrigt känner jag inte till objektiven du väljer mellan så jag ska inte försöka råda dig på annat sätt än att tala om hur mycket jag älskar att kunna använda vidvinkelfunktionen ner till 17 mm. :-)

  2. @Petra: Jag har inget vidvinkelobjektiv alls idag. Eller zoom, för den delen. Vad jag har är två fasta objektiv på 50mm (f/1.8) resp. 100mm (f/2.8 Macro). Och dem gillar jag stenhårt. Ja, förutom att jag emellanåt önskar att jag valt den dyrare versionen av 100mm-gluggen – med bildstabilisering. Frågan jag ställer mig är om 24mm skulle kännas tillräckligt ”vidvinkligt”.

  3. Bilden du valde att lägga upp var i alla fall väldigt lyckad. Mycket bättre än de flesta proffsbilderna i pressen.

  4. @Johnny: Men åh – tack! Den fina komplimangen tänker jag suga på länge. :)

  5. Jag skulle INTE tycka att 24 mm räcker – men allt är ju en fråga om tycke och smak (och vad man brukar fota) förstås. :-)

  6. @Petra: Eftersom jag aldrig haft mindre än 50mm (om än provat sambons 17-40) låter 24 som väldigt lite och sedan gillar jag tanken på att ha ända upp till 100mm (gillar massor!) i stället för bara 55. Men en rejäl vidvinkel behöver man nog, så det lutar för närvarande mest åt 17-55mm. Dock… jag velar. Frustrerande.

  7. […] läste recensioner och provade gluggen jag lånat, begrundade saken noga och bestämde mig därefter för att köpa Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: