Man lever så länge man lär

Idag blev det en mindre stadsrunda.

Först till centralen där jag på Espresso House köpte frapino med vaniljsmak och till min förskräckelse insåg att den inte alls, som förväntat, smakade kaffe. Det visade sig att jag missuppfattat ingredienslistan eftersom man faktiskt menade mjölk när man skrev latteshake (vilket jag tycker känns knasigt för inte pratar vi väl italienska här i landet, men å andra sidan är ju ”milkshake” mer etablerat än ”mjölkshake” och vad borde det egentligen heta på svenska – glassdrink?) och ville man ha kaffe fick man minsann välja en frapino med espressosmak. Hm. Men de var vänliga nog att fylla på min shake med en dos espresso så jag fick ungefär det jag önskat. Det blev dock ändå inte gott, så nästa gång får det bli antingen traditionell kaffe latte eller möjligen islatte. Eller så går jag på Tullys och beställer en espressoshake.

Efter sammanstrålande och en stunds samtal med @dcarlbom (som var där för att låna objektiv av sambon) promenerade vi bort till Japan Photo vid Fridhemsplan (där jag alltså har köpt mitt stativ med tillbehör) för att undersöka möjligheter. Återigen fick vi prata med en trevlig säljare, som inte heller lyckades få 496RC2:an att stödja panorering, trots att det på hyllkantsetiketten uttryckligen stod något om panorering 360°. Antar att man kanske bara menade att huvudet går att rotera hur mycket man vill och det är ju onekligen sant för ett kulledshuvud. Det var dock inga problem att uppgradera sig till nästa modell i funktionalitet och pris, så nu har jag ett 498RC2. Med en extra ratt för horisontell rotation.

Den här gången kom jag ihåg att fråga om reflexskärmar och köpte en enkel och billig modell att börja med – hopvikbar, Ø 30cm, med en vit och en silverfärgad sida. Jag har ingen lust att spendera 700-1500 kr innan jag hunnit prova en del.

Innan vi alls gav oss av hemifrån provade jag förresten också den trådlösa fjärrkontrollen (den som varit försvunnen under hela vistelsen i norr, men plötsligt dök upp vid uppackning av resväskan här hemma) – utifall att det var något med den som krånglade kunde man ju ta det samtidigt. Men den funkade som den skulle, så nu är det bara att köra.

Det som dock är mer akut just nu är att ta i drift den nya externa hårddisken och kopiera över alla bilder till den också (mer än en kopia måste man ju ha), samt få igång de automatiska backuperna igen. Av någon anledning slutade Time Machine på min burk att fungera för alldeles för länge sedan – med världen sämsta felmeddelande: typ ”det funkar inte”. Nähä, det var ju bra att veta, men om jag inte får veta varför blir det tämligen omöjligt att fixa det.

När diskar och backuper är okej ska jag uppgradera Android på min HTC Hero – det lär bli ett rätt stort projekt, det också, eftersom jag aldrig läste in den förra stora uppgraderingen, som behövs för att kunna göra önskad uppgradering.

Och sedan har jag som ambition att utvärdera Lightroom för framkallning och katalogisering av mina foton. Ett annat av de problem jag har idag är att iPhoto-databasen tycks vara en stor klump och det därmed är svårt att kopiera bara det som ändrats sedan sist (iofs: är det någon som vet ett sätt att göra inkrementell backup på iPhoto-databasen – hojta!). Kan Lightroom lösa det problemet, utöver alla andra saker som lär ska vara bra, så är det inget att tveka om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: