Man lever så länge man lär

Foto/shopping i city

Vi tog leet-tåget in till city och inledde shoppingturen på Centralstationen med varsin kaffe latte hos Espresso House. Ett bra ställe att prova gluggar på, har tidigare konstaterats. Idag var jag inte lika modig och de flesta av de få bilder jag tog blev skräp, men just den här tycker jag om och jag vet inte så noga varför. Det här med vitbalans är alltid knepigt på Centralen, då ljuset där är varierande och blandat, och här hade jag nog inte valt precis rätt inställning. Men ändå.

Efter Centralstationen promenerade vi uppåt city, via Sergels torg, och shoppade oss så småningen via Gallerian och NK ner till Kungsträdgården för att äta glass. Varmt var det och det blev till att äta fort, då glassen smälte snabbare än man hann slicka den i sig. Sedan vände vi åter, stannade till en stund vid Sergels torg i höjd med fontänen och plåtade både den och människor som passerade. Här är två av bilderna därifrån, mer eller mindre brutalt beskurna.

Jag kan inte låta bli att undra vad det är, det där vita som sticker upp ur kvinnans klänning.

Promenaden vidare gick via Slottet, där jag plåtade denna… trut (tror jag) som satt uppe på muren intill Slottsbacken. Med tanke på hur långt nedanför jag befann mig är skärpan imponerande. Jag tror att jag gillar min makroglugg!

Så… det var allt jag egentligen kunde tänka mig att visa från dagens skörd. Men två bilder till ska ni få se.

En av de saker jag köpte idag var nämligen ett polarisationsfilter och när jag råkade få syn på ett intressant motiv innanför en stor glasruta (även kallat skyltfönster) var det förstås läge att prova detta. De båda bilderna här intill visar vad kameran valde att se med filtret vridet till olika lägen. Coolt!

Jag är klart sugen på att prova vad det gör när man befinner sig i havsbandet så det får kanske bli någon skärgårdstur när vi kommer upp till Luleå sedan.

Idag var jag inte riktigt på hugget vad gäller fotograferingen. Jag bestämde mig för att köra med makrogluggen (som alltså är den som använts till ovanstående bilder) främst för att jag gillar att man med den kommer så nära. Det var precis det jag gillade med 50mm-gluggen från början – och fortfarande gillar. Men den där närheten är förstås inte alltid av godo. Idag var det många gånger jag hann komma alldeles för nära motivet innan jag insett att det var värt att plåta. Mitt ögonmått verkar kalibrerat efter kortare brännvidder. Undrar om det går att ställa om hjärnan så att ögonmåttet följer med, utan att man egentligen behöver tänka på det, när man byter objektiv? Nå, jag lär väl märka det vartefter.

Annonser

Kommentarer till: "Foto/shopping i city" (7)

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Mia*. Mia* said: Bloggat: Foto/shopping i city https://miaisageek.wordpress.com/2010/07/03/fotoshopping-i-city/ […]

 2. Den första bilden ser ut som tagen från en filmscen. Du är en riktigt duktig fotograf.

 3. @Pian: Åh. Pian, heeej! :) Roligt att höra av dig. Jag tänkte faktiskt på dig igår när vi var ute på stan. Det kom en tjej hastande och hon … ja, jag vet inte, men hon påminde mig om dig – utan att egentligen vara särskilt lik.

  Ja, och roligt att du gillar min fotokonst (fast det ordet använder jag med en riktigt rejäl dos självironi – det blir oftare konstigt än konst) också förstås. Du har rätt: paret kändes lite som något ur en filmsekvens. Så engagerade i varandra att man blir nyfiken på vilka de är, hur relationen ser ut och vart de är på väg. Jag tog en hel liten serie bilder på just dem. Gillar makroobjektivet för att det låter mig ta rätt närgångna på bilder på säkert avstånd. :)

 4. Jag trodde ett makroobjektiv var nåt man bara använde när man tog bilder på jättenära håll på typ insekter o blommor o sånt? Där hör du hur dum jag är på foto och varför jag INTE använder systemkameran…

 5. @KaK: Vet du, det trodde jag också ända tills jag läste recensioner av olika makrogluggar där det uttryckligen stod att man kunde plåta på avstånd uppåt oändligheten. Och det blir ju mycket roligare att använda objektivet också när man inte är begränsad till närbilder. :)

  Jag tycker du ska använda systemkameran – förstås. Undrar om inte de där fotoböckerna jag nyligen läst (Scott Kelbys) skulle kunna underlätta förståelsen för dig. Det är inte så svårt, men det är klart… man behöver nog vara lite intresserad av att lära sig om det ska fastna.

 6. Oj, så sugen jag blir på att skaffa fler objektiv! Ny dator och telefon står redan på önskelistan efter diverse trädgårdsgrejer… Man får inte ha för många hobbies åt gången, uppenbarligen.

 7. @Kb: Nej, om det är hobbies som kostar pengar kan det bli svårt. :)

  Frågan jag själv ställer mig är hur många objektiv man behöver (=har användning för) och i så fall vilka. Att jag behöver makro står utom tvivel, men sedan då? Måste tillstå att jag nog saknar ett telezoom… har ju två fasta idag och många gånger svär jag över zoombristen, så något i stil med Daniels 70-200 lockar. Det är bara det att jag ju ofta kan låna hans och då känns det ju jättelöjligt att köpa ett eget – de är ju verkligen inte gratis.

  Vad är det du har i objektivväg och vad vill du ha?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: