Man lever så länge man lär

Jag, på Twitter, igår eftermiddag:

Hoppsan. Jag köpte just ännu en #Crumpler (väska). Och en systemkamera att ha i den också. #first #Canon

Det finns väl inte så mycket mer att säga, egentligen, men jag snor ihop några ord.

Det hela började för över två år sedan, i mars 2008, då jag konstaterade behov av digitalkamera. Nio månader tog det innan jag äntligen köpte min IXUS 80 i början av december 2008.

Jag räknade ut häromdagen att jag sedan dess tagit närmare 11 000 bilder – och då räknar jag inte de foton jag tagit med mobiltelefon. Det låter mycket, men jag anser mig inte vara något flitig fotograf. Okej, när jag väl plåtar tar jag oftast många bilder. Jag provar gärna olika inställningar såväl som kompositioner – i den mån motivet står stilla länge nog. Jag är med andra ord en nyfiken (kan även utläsas ”okunnig”) fotograf som testar ditt och datt. Och givetvis blir de flesta bilder allt annat än bra. Men jag lär mig något nytt emellanåt och torde väl därmed så sakteliga utvecklas som fotograf.

Men nu har jag kommit till den punkt då kompaktkameran inte längre räcker till. Jag har med egna ögon sett vilken skillnad det blir med en bättre kamera, och vill göra saker kompakten inte klarar av. Vartefter begränsningarna med IXUS:en blivit mer och mer påtagliga har det växt fram en insikt om att det är dags att skaffa en riktig kamera. För inte särskilt många dagar sedan trillade kronan ned och jag var redo. Att jag sedan inte visste exakt vad jag ville ha var bara ett litet gupp på vägen.

Canon kändes som ett ganska självklart väl eftersom jag hört en väldig massa gott om märket och dessutom varit nöjd med IXUS:en. Att sambon sedan på sistone skaffat sig ett par passande objektiv som jag skulle kunna låna var inte heller någon nackdel. Efter tips från GP, diskussioner med sambon och en del eget studerande på nätet var det 550D som stod på önskelistan. Bara den nu låg rätt i handen var det definitivt en sådan jag skulle ha. Och alltså var det mest en fråga om att besöka fotoaffär och be att få klämma på ett exemplar.

Jag trodde väl att det skulle ta någon eller några veckor att komma därhän, men icke så.

Ursprungligen hade vi igår, lördag, tänkt oss ut och fotografera, men eftersom det regnade föll det sig mer naturligt att besöka butiker. Inomhus. Alltså tog vi bussen till Fridhemsplan och fotobutikerna där omkring. I den första fick jag både klämma och prisuppgifter, men dessvärre hade de inget exemplar hemma och kunde heller inte ge någon leveranstid. Nästa butik skulle, enligt uppgifter på nätet, inte ha någon hemma men som vi ändå var i krokarna var det värt att kolla. Och napp fick jag. Vid det här laget var jag köpsugen och egentligen fanns det väl ingen anledning att vänta heller, så jag slog till. Ett Canon 550D-hus, plus EF 50mm f/1.8 II-objektiv och UV-filter. Det var nästan gratis. Inte.

En fundering hade jag kring något slags väska eller fodral, men jag bestämde mig för att avvakta lite med det. På vägen ut passerade man dock förbi en stor hög Crumpler-väskor till extrapris. Små nätta kameraväskor, med axelrem. De gick ju inte att motstå, så jag köpte en sådan också.

Så nu är det ”bara” att lära sig att hantera kameran såväl som den fototeknik jag saknar. Det känns som om det kan bli ett projekt som håller mig sysselsatt fram till pensioneringen ungefär. Eller längre ändå. En resurs jag definitivt tänker använda mig av är Carlboms fotoskola – har länge haft för avsikt att läsa hans fotografiska råd, men inte riktigt kommit mig för. Det ska jag göra nu.

Och givetvis ska jag läsa kamerans instruktionsbok också.

Ja, klart att jag knäppt några testbilder – och det ser lovande ut! Men jag har mycket att lära.

Kommentarer till: "Hoppsan, jag blev med systemkamera" (7)

 1. Ett stort lycka till med nya kameran :)
  Du vet att om du har några frågor så är det bara att slänga iväg ett mail/tweet/kommentar :)

  Ser fram emot dina bilder framöver.

 2. Grattis till inköpet! Vi köpte digital systemkamera för flera år sedan, men det tog inte lång tid förrän jag insåg att jag var tvungen att köpa mig en kompaktkamera i stället. Det spelare ingen roll hur många gånger jag får förklarat för mig allt det här med tid, bländare och annat, men ändå går det inte in. Nu är sambon inne på nästa systemkamera medan jag harvar vidare med min kompaktis. Men wow! skulle jag säga. 11.000 bilder! Det är mycket. :)

 3. @Danne: Ja, jag vet att du är generös med råd – tackar på förhand och för allas vår räkning! Du gör mycket bra för alla oss som är intresserade av foto. Själv hjälper jag så klart också gärna till där jag kan, men är ganska dålig på att själv fråga eller be om råd – har onödigt mycket ”kan själv” i mig fortfarande. Eller ”vill kunna själv” kanske det heter.

  Tack tack! Jag ska göra mitt bästa med punkt 1 på din nybörjarfelslista. :)

 4. @KaK: Så du har gått åt andra hållet, du. Lustigt! Men även om jag har en systemkamera lär jag fortsätta ta bilder med kompakten också. Om inte annat så orkar man ju inte släpa omkring på systemkameran så där i vardagslag – även om nu min trots allt är hyfsat liten och nätt.

  Vad gäller det där med bländare och slutartid och sådant… well, det fastnar inte så bra i min hjärna heller, men det handlar nog mest om att jag behöver göra för att förstå. Prova mig fram och konkret se vad det gör för skillnad – det är så det blir många bilder. :) Tror med andra ord att kunskapen kommer med tid och övning. Och kameran har ju fullt fungerande automatik. ;)

 5. Det ska bli spännande att se vad du fotograferar! Twittra gärna till när du postar bilder!
  Grattis & lycka till med kameran!

 6. @Receptomaten: Ooh, ingen press, åh nejdå! :)

  Det går automatiskt (tack vare RSS/Ping) ut en tweet när jag publicerat nytt inlägg, så du lär inte behöva missa något om och när du följer mig på Twitter. Däremot görs ingen skillnad mellan inlägg med och utan bilder, så där får du chansa eller bedöma utifrån inläggstiteln. Fast om jag kommer ihåg det när det blir aktuellt pingar jag dig explicit som tack för visat intresse.

  Tack! Jag är redan irriterad på kompaktkameran som tar alldeles för dåliga bilder. :)

 7. Nej nej, ingen press, bara nyfiken :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: