Man lever så länge man lär

Så här dagen efter EU-valet har jag främst bara ont i huvudet, är för trött för att känna mig så värst euforisk även om jag är otroligt glad och lättad över att det gick vägen och att Piratpartiet nu tar plats i Europaparlamentet. Ja, eller när det nu blir dags för själva tillträdet. Sådana detaljer har jag inte koll på. Men det gäller tydligen även han som troligen ska dit, enligt Aftonbladet:

– Någon sa att vi börjar 14 juli. Men jag vet väldigt lite om det där. Jag antar att någon kommer att höra av sig, säger Engström och skrattar länge.

Gårdagen blev en lång dag, men det var det banne mig värt för att sedan på valvakan få stå där tillsammans med en hord andra pirater och jubla när siffran 7,4% dök upp på storbildsskärmen. Att den senare gick ned något, till 7,1%, gjorde inte särskilt mycket. Det räckte ju gott och kanske mer än så.

Dagen började tidigt. Strax efter åtta lade jag ut valsedlar i min vallokal och blev hänvisad till att lägga sedlarna på bordet bredvid stället med fina fack i. Vilket jag tyckte kändes fel och befängt, men inte bråkade om för de syntes ju nästan ännu bättre där. Funktionären svarade på min uttryckliga fråga att nej, det var bara här precis innanför entrén som det fanns valsedlar. Vilket jag naturligtvis trodde på och gick därför inte upp för att kolla på andra våningen.

Jag ställde mig på plats utanför sagda vallokal i sällskap av en miljöpartist, en folkpartist, en moderat, en vänsterpartiet och en socialdemokrat. Det småpratades trevande i väntan på besökare att förse med valsedlar. Efter att F!:s representant anlänt och lagt ut sina valsedlar och i förbifarten nämnt våningen ovanför började jag ana oråd och tog en svängom och blev varse att det en trappa upp fanns ännu ett ställ med valsedlar. Jahapp. Grundlurad.

Strax efter tio dök det första miljöpartistiska språkröret upp – Peter Eriksson. Han tog i hand, presenterade sig och småpratade sedan som alla andra. Jag som är en nyfiken människa frågade det ena och andra och fick veta att han inte skulle stå utanför någon annan lokal och att han brukar stå här vid varje val. Och att han har en lägenhet någonstans i någorlunda närhet.

Strax före 12, när hungern gjort sig rejält påmind, blev jag tacksamt avbytt utanför lokalen och kunde ge mig av för att hänga på låset vid den av mina röstningslokaler som var öppen även på valdagen. Lade dit valsedlar så att lokalen skulle klara sig resten av dagen och åkte in till city för att äta lunch.

Åter vid min vallokal tog jag över valsedelsframsträckningen en kort stund och fick då chansen att småprata lite med nästa språkrör, Maria Wetterstrand, som var både trevlig och tyckte bra saker. Jag passade på att komplimentera henne för hennes debatteknik, som jag imponerats av i tv-debatter jag sett.

Tydligen är mina trakter ett starkt miljöpartifäste. Ser i resultaträkningen att i [den jag tror är] min valkrets fick miljöpartiet fler röster än någon annat parti, knappt 20%. Piratpartiet fick drygt 8%. Även F!. M, Fp, S fick ca 15% vardera.

Sedan blev det en runda i lokalerna för att kolla valsedelsstatusen. På den övre våningen såg det bara bra ut. Där nere låg numera även uddapartiernas valsedlar i lådorna med fack, men facken var fullproppade och låg därmed så tätt ihop att man bara såg de valsedlar som låg längst fram. Nu råkade detta vara just Piratpartiets valsedlar, så man kunde kanske ha ryckt på axlarna och gått därifrån, men det kändes ju fel så jag ifrågasatte placeringen och undrade om man inte kunde sprida ut dem lite. Men se, det kunde man inte alls det för det fick minsann inte vara några tomma fack mellan valsedlarna – det hade man fått strikta order om. Personligen tror jag ju att det var samma snubbe (just då inte där) som vilselett mig som hade något dumt för sig här också, men jag bråkade inte om det utan drog mig tillbaka och gick åt sidan.

En kort stund senare återkom snubben till bordet och hans kollegor kanske påtalade problemet för honom för han plockade ur hälften av sedlarna ur de fullproppade uddafacken och lade dem åt sidan, i god ordning. Nu syntes ju alla valsedlar och det såg ut som om han faktiskt hade för avsikt att lägga tillbaka de borttagna sedlarna i facken vartefter det blev plats, så jag tyckte att jag kunde lämna lokalen och känna mig någorlunda lugn.

Jag överväger att anmäla intresse för att åta mig liknande plikter vid nästa valtillfälle. Då skulle jag själv kunna jag se till att det går rätt till och jag skulle erbjuda mig att ta hand om och fylla på även oetablerade partiers valsedlar så att deras aktivister slipper ränna runt som skållade råttor.

Noterade förresten att Lillebrorsans fina hörnbanner är uppdaterad – lysande! Då får den ligga kvar ett tag till. Resten av valkampanjen har jag städat bort.

Piratpartiet - epic winnage

Och just nu är jag väldigt arg och besviken på mig själv för att jag åter misslyckats med att komma i säng i tid för att vara utvilad i morgon bitti. Jag skulle vilja göra inlägget bättre, men det är viktigare att få ut det så att jag kommer i säng. Det får duga så här, helt enkelt. Någon form av torftig dokumentation av en historisk valdag, där jag ändå spelat en liten roll.

Valvakan… ser att jag missade att skriva om den och nu är det för sent idag.

Jag var där, hade skitkul och pratade med massor av trevliga pirater. Jag skulle gärna räkna upp alla namn, men det skulle bli många och jag hinner inte nu. Kanske någon annan dag. Jag tar gärna emot tips ifall jag råkade fastna på film eller foto – har inte hunnit titta på eller efter några själv ännu.

I början var det riktigt otäckt med alla kameror och förmodade mikrofoner runt omkring i lokalen. Det kändes som en försmak av det samhälle vi inte vill ha. Väldigt underlig känsla, faktiskt. Men efter ett tag (vilket jag antar sker i verkligheten också) glömde man nästan av att de fanns där. Också lite otäckt.

Men fy fan vad coolt – vi ska till Bryssel!

Kommentarer till: "Epic winnage – PP i EU-parlamentet" (3)

  1. Jag tycker att du skulle ha stuckit fram huvudet och gjort glada grimascher när Anna Troberg m fl intervjuades av tv. Då hade jag kunnat peka på dig och säga ”där är min kompis!”. :-)

    Jag var i två lokaler när jag skulle rösta (gick fel först) och där fanns alla småpartiers valsedlar. Ena gången i ställ, andra gången i högar på bordet.

    • @snowflake: Tja, jag satt precis utanför bild då CE intervjuades av… eh, något tv-bolag. Jag vet inte ens om det var svenskt. Men annars var jag faktiskt inte ens i närheten av några tv-kameror. Däremot mobilkameror… hm, borde kolla bambuser.

  2. […] då du förmodligen träffar på vänner och bekanta från grannskapet. Själv träffade jag förra året, utanför Södra Latin, både grannar och arbetskamrater samt kända ansikten i form av bl.a två […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: