Man lever så länge man lär

Saknar mentala kardborreband

Det finns sådant som lätt och snabbt går in genom det ena örat och sedan precis lika lätt och snabbt slinker ut genom det andra. Sådant som verkligen inte fastnar, som får en att tro att ens hjärna är teflonbelagd från början till slut.

Varför ska det vara så omöjligt att komma ihåg vissa saker, medan andra fastnar mot ens vilja? Har det månne att göra med stressnivåer, att hjärnan i skarpt läge helt enkelt sorterar bort sådant som inte är livsnödvändigt?

Nej, det känns som en för enkel förklaring och jag går inte omkring och är stressad jämt men det är ändå vissa saker som verkligen inte fastnar. Någonsin.

Går det att tvinga sin hjärna att minnas det den inte vill komma ihåg?

Alltså, var kan man köpa minnesklister?

Och ja, jag vet att jag borde ha en poäng eller ett konkret, och helst även roande, exempel ur mitt eget liv, men det har jag inte. Det här var bara en fundering som triggades av kollega som suckade över sin oförmåga att minnas detaljer kring hur man jobbar i ett visst IT-verktyg. Själv tror jag att det främst handlar om att detta verktyg är dåligt gjort med avseende på användbarheten. Kanske är det inte ens framtaget för att hjälpa vanliga användare utan för att glädja processmänniskor och paragrafryttare. Ett bra system ska man inte behöva ”lära sig” utan kunna använda bara man har lite koll på själva problemdomänen. Så tror jag.

Kommentarer till: "Saknar mentala kardborreband" (9)

 1. Eller så handlar det om saker som Perl, som inte GÅR att lära sig. :)

 2. @Daniel: Du blandar inte ihop Perl med PHP nu, va? ;)

 3. Nej, då!

  Perl: Går inte att lära sig.
  PHP: Allmänt hemskt.

  Du ser, de är helt olika. :)

 4. Jag håller med dig i funderingarna kring användbarhet. Man ska inte behöva komma ihåg detaljer om olika verktyg.

  För övrigt tror jag att våra ”internminnen” är begränsade, man får helt enkelt inte in hur mycket som helst i hjärnan/minnet. Man får komplettera med externa lösningar (komihåglappar, påminnelser i telefonen etc). Så är det i alla fall för mig…

 5. @Kb: Nej, utgångspunkten måste vara att det är verktyget som ska anpassas efter människorna och inte tvärtom. Det är otroligt dåligt att man fortfarande, i dessa ändå förmodat upplysta dagar, gör användarovänliga system. Men det handlar förstås om att vikten av användbarhet ständigt underskattas. Ibland tror jag att jag borde sadla om och bli användarvänlig. Det vore kanske roligt.

 6. Japp, håller med, och tror som du, att ”verktyg” av alla de slag som är omöjliga att lära sig, är det för att de inte är skapade för användarnas sätt att fungera…

  Mm, märkligt hur vissa saker inte fastnar. Tror mest på ”för många intryck att sortera”-teorin – inte sällan i kombination med ”aningen för litet intresse”… ;)

 7. @Leva: Jo, ”aningen för litet intresse” kan man nog ofta omvandla till ”obefintligt intresse”, men det känns rätt kymigt när det handlar om att jag verkligen inte lyckas komma ihåg saker om andra människor. Saker som jag ändå tycker är intressanta just där och då, när de sägs.

  Men det funkar ungefär likadant som när jag verkligen inte kan tvinga mig själv att utföra en uppgift som är tråkig. Det bara går inte.

 8. ”Men det funkar ungefär likadant som när jag verkligen inte kan tvinga mig själv att utföra en uppgift som är tråkig. Det bara går inte.”

  Hmm hmm… Extremt motivationsberoende och bristande dopaminhalter lalallala… Say no more. ;)

  Helt allvarligt talat, ta det för vad det är, utspill av väldigt mycket läsande och pratande om liknande saker.

 9. @vajl: Men alltså, är inte det ganska normalt? Att man behöver vara motiverad för att kunna utföra ditten och datten alltså. Hm. Jag kanske (eller kanske inte) också borde läsa om de där sakerna, för att kunna säga emot eller hålla med. För mig är det ju helt normalt, men det är ju heller inte konstigt att jag tycker det när det är min värld/uppfattning som är min främsta referens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: