Man lever så länge man lär

Ena foten i graven

Jösses, så gammal jag känner mig när jag läser om Falkens fildelningsnostalgi! I mina öron låter den forntid hen beskriver som tämligen modern. Det upphör aldrig att förundra mig att perspektivet kan göra en sådan stor skillnad.

Hur såg din första kontakt med fildelning ut?

Och jag tycker att det hör till att man ger sitt eget svar på frågan, men just nu minns jag ingenting så jag får återkomma om och när minnet klarnar.

Kommentarer till: "Ena foten i graven" (9)

 1. tack så hjärtligt hörrödu…
  /hon som är flera månader äldre

 2. Där jag jobbade 1998 dök det upp några CD-skivor med MP3-filer, som raskt kopierades till folks hårddiskar. Sedan dröjde det inte länge innan man fick höra talas om Direct Connect och något annat system som jag inte kommer ihåg namnet på (det skickade frågor till andra klienter, som sedan skickade dem vidare i sin tur ett antal steg).

  Å andra sidan var det där långt ifrån sant, nu när jag tänker efter. Någon gång typ 1983 var jag med i några bbs’er, där en kompis hade ägnat en vecka åt att ladda hem fillistor från massa ställen för att sedan ladda ner lite i taget och ladda upp till alla som inte hade just den filen. Tada, super-status överallt några dagar senare. Detta med de då nya och snabba 2400-bauds modemen.

  Ja, vi hade uppförsbacke till och från skolan. Båda riktningarna.

 3. @snowflake: Sedan när ansvarar jag för hur du känner dig? :)

  Och vad har du egentligen för tidiga erfarenheter av fildelning?

 4. @Daniel: 1998 och 1983… ja, det var ju lite skillnad. Och det var nästan väntat att någon skulle komma dragandes med BBS:er. :)

  Den mer traditionella fildelningen, d.v.s avseende musik, började nog för mig med Napster… på sent 90-tal. Jag var hyfsat ny på nätet och hade något snabbare modem än 2400 baud. 14 400, eller 28 800… Det jag minns bäst var att det tog flera evigheter att få hem en enda låt. Oftast inte värt besväret.

  Annars tänker jag faktiskt på FTP. Username: anonymous…

  Apropå ljugarbänkar fanns det en riktigt bra sådan på vårt gamla häng, Quicksilver – jag vill minnas att Joshua_Tree var en hejare på dylika skrönor. :)

 5. Jag tänker mest på tiden då man bytte och kopierade disketter med dataspel och programvara på. Typ början av nittiotalet. Fast det kanske inte räknas eftersom det varken är nätbaserat eller handlar om musik?

  *förlorar mig i minnen av 286/386-processorer, diskkomprimeringsprogram som kanske gav 20 MB extra, Turbo Pascal 7.0, Pegasus mail, Mosaic…*

 6. @Kb: Jodå, det räknas. Fildelning innefattar väl allt där man delar med sig av datafiler, tycker jag. Det var dumt av mig att skriva om den ”traditionella” fildelningen och syfta på musik, men för mig var det aldrig frågan om något annat.

  Trodde jag tills jag läst din kommentar… för då blev jag ju påmind om datorspelen. Som spelades på den C64 jag blev ägare till strax efter att jag börjat jobba. Sådana kopierade man ju hejvilt. :)

 7. Hallå, roligt att du hittade mitt inlägg! Jo, nog fildelade man före nätet. Det jag tänkte på när jag skrev var nog när jag kom i kontakt med fildelning på NÄTET. Men men.

  Visst skickades det ut spel till C64 med vissa radiosändningar ett tag? Som man kunde spela in på band och sen köra? Hur coolt som helst ju :)

 8. @Falken: Hej och välkommen! Jag hittade så klart ditt inlägg via andra piratpartister och blev fascinerad av perspektivskillnaden – det lät som om du tyckte 97/98 var så länge sedan, medan det för mig är ganska nyligen. När jag växte upp fanns det typ inga datorer… i alla fall inga hemdatorer. Du vet inte hur bra du har/haft det! :)

  Ja, jag tror att det radiosändes C64-spel, även om jag och mina kompisar bara kopierade kassetter mellan oss. Det jag tyckte var roligast med C64:an var att programmera musikstycken. :)

 9. Om man jämställer det historielösa ”fildelning” med vad det egentligen är, dvs kopiering, så började min karriär som pirat när jag på biblioteket kopierade texter till – om jag inte minns fel – ett Trazan & Banarne-album. :) Digital kopiering började då jag kopierade C64-spel på tiden då man kunde få in flera hundra spel på en C90-kassett. :) Sedan kom BBS-tiden med Jacky (pain in the ass), senare Supra och slutligen HST-modemen från US Robotics. Det var tider det… ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: