Man lever så länge man lär

Måsen har landat

Häromdagen trillade den in via brevinkastet: Jonathan Livingston Seagull, filmen baserad på boken, från 1973. På svenska känd som Måsen. Jag råkade få syn på den när jag var inne och botaniserade på Discshop häromsistens och kunde förstås inte låta bli att lägga en beställning. Jag har ingen som helst aning om vad det är för slags film, men en film om Måsen måste jag bara ha.

DVD, Jonathan Livingston Seagull + Colour of Magic

Det är lite samma med den som med Colour of Magic, som också trillade in häromdagen. Görs det en film på någon av Terry Pratchetts böcker måste man ju se nästan den. Hm, vad händer med Orson Scott Cards böcker? Det var ju en film baserad på Ender’s Game på gång. Aha, det finns en hel blogg om filmen Ender’s Game – den åker genast in i Google Reader.

Sedan har jag en rejäl bunt tv-serier (på dvd) som ska ses också. Gah!

Och när jag då ändå var inne på Richard Bach tänkte jag slänga med några citat ur min favoritbok, Illusioner/Illusions (notera även mina julnaglar).

Först kommer mitt favoritcitat ur boken:

Det band som förenar din sanna familj är inte ett blodsband, utan respekt och glädje över varandras liv. Sällan växer medlemmar av en familj upp under samma tak.

Det band som förenar din sanna familj är inte ett blodsband, utan respekt och glädje över varandras liv. Sällan växer medlemmar av en familj upp under samma tak. The bond that links your true family is not one of blood, but of respect and joy in each other's life. Rarely do members of one family grow up under the same roof.

Det som kommer härnäst är en hälsning till Blackwater och hade jag haft tid att göra saker ordentligt så hade jag letat reda på inlägget där han skrev något i den här stilen, samt länkat till det, men nu har jag inte det så:

För att kunna leva i frihet och lycka, måste man offra slentrianen. Det är inte alltid ett lätt offer.

För att kunna leva i frihet och lycka, måste man offra slentrianen. Det är inte alltid ett lätt offer. In order to live free and happily, you must sacrifice boredom. It is not always an easy sacrifice.

Kommentarer till: "Måsen har landat" (18)

 1. Enders Game ja, tack för att du påminde mig. Tänk att den hade jag ståendes i bokhyllan i många år innan jag tog fram den och läste den. Kunde inte begripa varför den lyckats gömt sig så väl i raderna av böcker. Fick just ett uppslag till inlägg. Att försöka plocka fram de 10 mest betydelsefulla böckerna i min samling :D

 2. Va? Berätta mer! Uncle Orson är min hjälte.

 3. Alltså, jag menar: har du läst den och vad tyckte du om den?

 4. Jag gillar i regel inte ”fantasyböcker” eller vad den nu kan falla under. Men någon gång under min uppväxt fick jag boken och den hamnade i hyllan tills jag en dag hittade den och i brist på annat satte mig för att läsa den. Hela grejen med att man utför något som har en helt annan betydelse utan ens vetskap är ju intressant. Med den utveckling man ser nu inte minst på den militära fronten gör den ju högaktuell. Det kan ju faktiskt bli så att datorbegåvade småkids kan sättas att spela ett spel med betydligt mer allvarliga konsekvenser eftersom de har ett annat sätt att se på saker och är begåvade med saker vuxna inte är. Bara titta på en 3-5 åring med en handkontroll i näven så förstår man.

 5. @Blackwater: Jag tror Ender’s Game räknas som science-fiction, och hade jag inte fått tipset från en person jag litar på hade jag nog aldrig läst den över huvud taget. Och jo, jag har inte tänkt på boken riktigt ur det perspektivet, men det ligger något i det. Själv tog jag nog fasta på helt andra saker än det rent konkreta. :)

 6. Själv noterade jag naglarna… kommer de i bättre ljussättning? =) Såg klart balla ut.

 7. Mm, så sant, om vad ”familjen” är… ”dom som vill höra samman, finnas till för varandra, stark och stor, här är vatten tjockt som blod”, som Eva Dahlgren formulerat det…

  God jul på dig, vännen! :)

 8. @ivve: Naglarna är likadana som de var när du såg dem senast, bara fyrkantigare i formen och med guldglitter på mörkröd botten – tidigare hade jag ju silverglitter på lila botten. Men visst, jag ska se vad jag kan göra. Vill du ha numret till min nageltjej? :)

 9. @Leva: Hur var det, hade du läst Bach? Om inte, gör det! :) Han skriver så jädrans många bra saker, tycker jag. Och tack. Det passar sig väl inte att skriva ”god jul” längre, antar jag, så… eh, vad säger man? God fortsättning, gott slut… god helg? Livet är lätt besvärligt när man saknar polityr och etikettskunskaper. :)

 10. Jag fick Måsen (boken) tryckår 2008 i julklapp.

  Bästa julklappen!

  Filmerna ska tydligen inte vara några höjdare…

  Men boken… Oj oj oj!

 11. @Leo: Coolt! Du har uppenbarligen bra människor omkring dig. :) Glöm inte att gå vidare med Illusioner/Illusions också. Varför säger du filmerna (i plural) förresten – finns det fler?

 12. Jag har inte läst Bach, ska ta det boktipset med mig när jag plöjt julklappsböckerna – en av dem var ”Darwins idé” av Staffan Ulfstrand, tror att den kan väcka en del tankar i liknande riktningar som ”Märk världen”…

  Gott nytt år på dig, kan jag säga utan att behöva känna osäkerhet såhär på nyårsafton, hoppas julen var fin på den gamla ”hemmaplan”! :)

 13. Mn f.d make refererade till Måsen-filmen som ”Wrist-slashing stuff” ;)

  Gott Nytt År!

 14. snowflake99 sa:

  Jag blev sugen på att välja samma design som du, men tyckte det kändes för mycket copycat. Det skulle i så fall ha varit ditt straff för att du inte skrivit nytt på länge!

  Puss

 15. @Lärarinnan: Wrist-slashing? Jösses, då måste jag verkligen kolla på den! :) Tackar. God fortsättning, får väl jag kontra med.

 16. @snowflake: Men det var ju du som tog ”mitt” tema!? Gör som du vill – jag läser ju ändå nästan helt och hållet via feed. :) Och jag ska skriva, jag lovar… bara lite svårt att hinna. Puss.

 17. Hoppsan, tur jag hann före då. :-)

 18. […] och spin off-serien som börjar med Ender’s Shadow. Vi pratar om Uncle Orson, som Mia* så kärvänligt började kalla honom, och kan hon vara uncle med Orson Scott Card så kan väl […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: