Man lever så länge man lär

Min dag idag, del 1

Ms Garbo undrar (eftersom mymlan undrar), vad jag (well, inte specifikt jag, i och för sig, men vaffan jag skriver lite ändå) ska göra och/eller gör idag och det kan jag väl skriva om. Exakt hur mycket återstår väl att se, dock.

Dagen (d.v.s detta dygn) började med att jag natten innan gjorde slut på min lön, och sedan försov jag mig och vaknade först strax före nio och hade då ingen som helst lust att stressa även om det hade varit bra om jag varit på kontoret vid halv tio. Vi har nämligen ett kort möte varje morgon, där vi besvarar frågor som ”Vad har du gjort sedan sist?”, ”Vad ska du göra nu?” och ”Vad hindrar dig (eventuellt) från att göra det?” – klassiskt Scrum-möte alltså. Fast vi fuskar en hel del, tyvärr.

Nåja, jag missade i alla fall detta möte, om det nu ens hölls något denna morgon. Vi är tyvärr lite för få som är lite för oengagerade för att sådana här saker ska funka riktigt bra. Annat var det minsann för några år sedan, då morgonmötet var heligt och vi var 12-15 personer som verkligen måste ha dessa möten för att kunna sköta vårt gemensamma uppdrag. Att nyutveckla en befintlig applikation, från scratch. Vansinnigt roligt, sanslöst utmanande och förödande för mig, som förgäves försökte täcka upp allt och samtidigt själv vara produktiv. Där lärde jag mig att man banne mig måste välja och faktiskt inte har råd att göra ”allt”. Kan ju också säga att jag fortfarande kämpar med att leva utifrån mina insikter.

Vad jag främst tagit med mig från det projektet är den goda vanan att skriva testkod. Helst innan ”den riktiga” koden skrivs. Jag är anhängare av läran om testdriven utveckling, d.v.s TDD. Liksom att skriva programvara som automatiskt testar funktionerna i systemet, så att man aldrig är helt beroende av manuella testinsatser. Man kan inte lita på att människor gör samma saker på samma sätt om och om igen, men det gör programvara. Har jag skrivit gedigen testkod så behöver jag aldrig vara orolig för att felaktigheter ska smyga sig in oupptäckta. Jag behöver inte tveka inför refaktorering – jag gillar inte det ordet, så: refactoring.

En annan sak jag tror på, när det gäller mitt arbete (och faktiskt även i livet i övrigt) är baby steps, vilket i min tolkning handlar om att fokusera på att i alla fall ta det första steget i varje lång kedja. Att vara konstruktiv och även att gräva där man står. Elefanten måste ätas i små bitar, som BVs terapeut brukar säga. Börja här och nu, se vad som är nästa steg – ta det. Sedan, i det nya här och nu:et, gör samma sak igen. Okej, man behöver en vision och en horisont att vända sig mot. Det man inte behöver är detaljkoll på vägen dit. För allt vad jag vet idag kan målet ändras och då är det ju förbaskat trist om jag låst mig för en viss riktning. Man måste (tror jag) vara öppen för förändringar, och behovet av att omvärdera hela situationen. Människan har i alla tider överlevt genom att vara just sådan, adaptiv.

Och ja, det här har utvecklats till något helt annat än en beskrivning av min dag. Men jag tycker att det här blir mycket bättre. Det här är sådant som jag gillar att både läsa och skriva. Sådant som säger något. Som har en mening. Eller två.

Nåväl… nu ska jag jobba minst några timmar så får vi se vad som händer sedan.

Kommentarer till: "Min dag idag, del 1" (14)

 1. Jag måste erkänna att jag inte orkat sätta mig in i det där med trackback, hur man får sånt, eller om man måste göra något specifikt eller…ja..

  *s*

  Jag har kort sagt NollKoll :D

 2. @MsGarbo: Jag vet ungefär att det funkar automatiskt mellan wordpress-bloggar – tror att det gäller både inom och utom WordPress.com, till och med. Men hur det är i övrigt har jag ingen aning om. Alltså, tekniken begriper jag mig på, men jag vet inte hur och var autofunktioner finns implementerade.

 3. @Petra: Ja, tänk, jag såg faktiskt det! *har koll* ;) Roligt, men svårt också… inte minst för att jag är den jag är. Jaja, jag skriver mina frågor på din blogg i stället för här. Jag blev nämligen förvirrad.

 4. […] Böcker att läsa (1) Min dag idag, del 1 […]

 5. […] frågade om er dag har visst utvecklats till en liten utmaning i bloggvärlden. Mia berättar om sin dag, MsGarbo berättar om sin, Drottningen skriver, Kristina gör det, Mazlin berättar om sin dag och […]

 6. Så som jag förstått det hela så fungerar det här med trackbacks inte alls i Blogger, och det är ju en smula irriterande, eftersom jag nu använder Blogger.

  Det är nog dessvärre ganska många saker som inte verkar gå att göra i blogger. Jag har tänkt tanken:”Jag borde flytta bloggen till WordPress” ganska många gånger nu. Jag slår säkert till snart. Vilket år som helst.

 7. @MsGarbo: Ja, det lät ju inte positivt – jag var in och läste i Help:en. Det här med Backlinks, då – är det något du provat? Borde göra att du ser vilka som länkat till dig, vilket i och för sig inte är riktigt detsamma men kanske hjälper lite i alla fall. Jag har själv en prenumeration på ”länkar till min blogg” och… tja, den visar varje gång någon som har min blogg i sin bloggrulle skriver ett nytt inlägg, men jag har den vägen även hittat andra som länkar mer explicit till mig.

 8. Jag gillar inte heller försvenskningen av refactoring till refaktorering eller ännu värre refaktorisering.

  Jag gillar i så fall bättre något av alternativen ”städning” eller ”faktorisering”. Speciellt faktorisering eftersom det påminner om det man gör i när man faktoriserar uttryck: bryter ut a ur ab+ac så att man får a(b+c), dvs mindre kodduplicering.

 9. @Olof: Välkommen! :) Städning känns, tycker jag, för trivialt för den konstform som refactoring ändå är. Eller… hm. Konstform är nog att ta i. Gillar ordet faktorisering, men för mig känns det nog mer om en omstrukturering, omorganisation. Omfaktorisering? För det är ju ändå något man gör om, förändrar. Jaja. Det är viktigt att göra, oavsett vad man kallar det. :)

  Uja, så tråkigt sällan jag får chansen till sådant numera.

 10. Tackar!

  Varför får du inte chansen att refactora/faktorisera/städa/förenkla?? :)

  Faran med faktorisering är att man inte slutar hehe. Med enhetstester som ”bilbälte” kan man ju gå loss hur mycket man vill på koden.

  Refactoring – Jag tycker det påminner mycket om den förenkling som man till stor del genomför när man räknar skolalgebra. Fast i kodfallet har ”algebran” blivit en hel del mer komplicerad / rörig. Inte lika tydligt vad som är ett ”reducerat uttryck” eller ”på enklaste form”.

  Förenkling kanske inte är ett så dumt svenskt ord..?

 11. @Olof: För att jag hålls upptagen på en högre nivå, med analys och design – vi som är mer seniora behöver dessvärre göra sådant för att vi ska kunna hålla de mindre erfarna utvecklarna i arbete.

  :) Jag förstår precis vad du menar. Men det finns en gräns för hur länge det är kul att jobba med samma funktionalitet, tycker jag.

  Och där har vi det – förenkling är ju precis vad det är!

  Jag tänker i termer som att renodla och destillera koden, så att den gör bara det som krävs och att den dessutom är lätt att förstå – jag ser hur våra mindre erfarna utvecklare ofta skriver kod som blir ogenomtränglig och därmed också svår att underhålla. Då ger jag snälla förslag på hur de kan skriva koden bättre och faktiskt får jag ofta tack för det, så det känns motiverat att fortsätta. Det är roligare att göra jobbet själv, men som sagt… jag befinner mig inte i positionen att jag kan unna mig det. Jag får leva ut glädjen genom mina adepter, och det får räcka för tillfället – jag måste tänka mer på det, dock, på hur jag vill ha det framöver alltså. Och vidta åtgärder.

 12. Mia!

  Förstår din situation bättre då. Men det verkar ju alldeles tokigt att någon som är bra på att skriva kod, inte får möjlighet att göra så! Någon som förstår nyttan av förenkling (jag tycker vi behåller det ordet! känns bäst..).

  Annars finns det ju en helt ny värld i öppen källkod. Jag är själv inblandad på ett hörn i utvecklingen av NUnit.org och så dokumenterar jag ibland på opentk.com.

  Lycka till med din strävan efter förståelig och elegant kod!!

 13. @Olof: Tack för att du utgår från att jag är bra på att skriva kod. :)

  Mm. Antar att OSS är något man borde ge sig in på. Haken är bara att det inte riktigt finns ork och tid för så mycket som man skulle vilja. Om det beror på ålder eller andra saker låter jag var osagt, dock.

  Förenkling. Ja, jag blev mycket förtjust i den ”rekursionen”. :) Tack!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: