Man lever så länge man lär

Blandat och gott

min nyutslagna hibiskus Min hibiskus slog ut inatt – en trevlig liten överraskning. Jag har sett knoppen och väntat och det började kännas som om den aldrig skulle slå ut. Men det gjorde den.

… blev förskräckligt sugen på pepparkakor när jag läste om Daniels bakande och trodde att det skulle vara svårt att låta bli att köpa en burk när jag strax därefter gick för att handla mat. Det var det inte för på något sätt kändes det tydligt att det omöjligen kunde vara så gott som Daniels pepparkakor. Inte för att jag faktiskt vet hur de smakar, men jag är övertygad om att de är delikata. Ja, jag önskar också att du kunde bjuda mig! Det är inte utan att jag funderar på att samla ihop en flock folk för pepparkaksbak.

Och så har vi Anders Mildner. Jag blir bara så glad varje gång jag läser ett nytt inlägg på hans Sydsvenskan-blogg. Jag vet inte mycket om vem han är eller vilken position han har – jag ser och läser främst det han bloggar om. Och det är gott.

Apropå språkliga märkligheter så får jag mental hicka varje gång jag läser ordet ”fotölj” (överstruket för att verkligen understryka felet) – det skrivs faktiskt ”fåtölj”, era rackarns felstavare! Jag har inte för avsikt att peka ut någon enskild (det är tyvärr många som skriver så), men visst handlar det om förekommen anledning. Ordet “fåtölj” kommer för övrigt från franskans ”fauteuil” och vet ni inte hur det ska stavas kanske ni ska kalla den länstol i stället. Fast det låter inte lika skönt.

Strax före lunch plingade det till i mobiltelefonen. Ett SMS, som visste att berätta om min spikmatta som nu fanns tillgänglig för avhämtning på den gamla vanliga kioskposten. Medtag egna handdukar, står i foldern… nä, vad katten har Pistvakt med det hela att göra… medtag legitimation, stod det förstås. Spännande!

Eftersom jag hade slut på tomma dvd-skivor (bränner ned ”allt” på skiva inför en planerad konvertering av min gamla privatdator – äntligen ska det bli Ubuntu!), stod det klart att jag måste in till city efter jobbet. Och sedan till kioskposten för att hämta den nya boken i Ender-serien, Ender in Exile (direkt fortsättning på Ender’s Game) och givetvis spikmattan. Det kändes allt lite som julafton och jag ville sätta igång och läsa boken genast, men det var ju så mycket annat också. Nåja, det blir när det hinns med. Jag ser verkligen fram emot att få läsa något nytt av Uncle Orson, något som dessutom handlar om självaste Ender. Jag hoppas på att åter få den sköna Ender-känslan, som bara fanns i Ender’s Game.

Väl hemma hade jag ont i fotleden, var stel i ryggen och fruktansvärt hungrig så prioriteringen fick bli mat, spikmattetitt, vetekuddsvärmning – varvat med dvd-bränning och skrivande på detta inlägg (som legat ofärdigt för länge).

Hm, inser att jag kanske också skulle packa upp klädpåsen – trillade in på HM precis före stängningsdag och hann egentligen inte prova, men gjorde det ändå. Det blev ännu en hoodie – fast i sådan blågrön färg som jag gillar, i stället för blekröd. Ännu ett par… ja, vad säger man? Träningsbyxor – fast i mindre storlek än de förra som (jag har inte tröttnat på det ännu!) var för stora. Och så köpte jag två kjolar, som jag är långt ifrån säker på att jag kommer att använda, men jag har i alla fall undanröjt det hindret – nu är det inte brist på kjol som hindrar mig.

naglarfarger Jag fastnade en lång stund i den omöjliga uppgiften att ta nödtorftigt acceptabla bilder på en del av den flärd som omnämnts. Det är bara att konstatera att jag fortfarande behöver en riktig kamera. Nallefånens duger inte. Detta till trots hoppas jag att dessa (klickbara) bilder kan ge en liten aning.

Dags att lägga sig på spikmattan!

Kommentarer till: "Blandat och gott" (20)

 1. Åh, en riktig Ender! Det låter spännande.

 2. ”Fotölj” *mohahaha*

  Angående klivet in i Ubuntugemenskapen (wheee!) så rekommenderar jag att köra dual-boot till en början. Det finns alltid trösklar av varierande höjd att kliva över så där i början. Det vanliga är drivrutiner som inte lirar så som man hade önskat eller något som man i Mickysoftvärlden tar för givet, för att man vant sig vid det, men som görs på annat vis i Ubuntu.

  Lycka till med pepparkaksbaket och skicka gärna hit en nybakad dito! ;)

 3. @snowflake: Acklamation! Ja, jag måste tillstå att jag är impad över mig själv där – att jag dels uppfattat att den skulle släppas, dels gjorde en förbeställning.. :) Man ska bara hinna läsa också.

 4. @TT: Nope, ingen dual boot – det verkar jobbigt och jag tror inte det finns plats för det heller. Går det inte att köra Ubuntu på det gamla vraket ska det skrotas. Jag lär skaffa mig ny burk ändå. Och behöver jag köra M$ får jag väl använda jobbdatorn. :)

 5. Det däringa ”fotölj” retar gallfeber på mig också, men jag ville inte nämna det i samma inlägg som ”i stort sätt” eftersom båda felstavningarna förekom i ett och samma inlägg jag just läst. :-)

  Den där blågröna färgen (mamma påstår att den kallas ”petrol”?) som du har på tröjan på bilden tycker jag är skitsnygg. Varenda gång jag går på stan tittar jag långt och längtansfullt på kläder i den färgen. Men det känns ju helt bortkastat att handla kläder nu. Vem vet vilken storlek jag kommer att ha efter förlossningen. Det lilla man ser av håret ditt är ju också mycket snyggt! :-)

 6. @Petra: Så om man googlar på båda felskrivningarna så hittar man precis det inlägget? :) *testar* Näe… dessvärre får man hundratals träffar. Det är väl ingen större sak att folk gör fel på det ena eller andra, men på båda och i samma inlägg? Sanslöst. Det är så man tappar hoppet, ibland. :\

  Och ja, jag säger ”petrol” och skrev det också inledningsvis, men ändrade det sedan för att jag plötsligt blev osäker på om det kanske var en något annorlunda nyans som hette så. Men gillar den gör jag! :) Hårfärgerna är snygga, det tycker jag också – det är däremot inte min nuna, när den syns i relation till dem. I alla fall när jag är trött som nu – lyckas inte komma i säng om kvällarna.

 7. Annars får man kolla bloggarna i min länklista. *s* (Eller inte, för de är ju rätt många.) Men ja, båda, i samma inlägg. Och ”spendera” (i betydelsen ägna tid åt) ser jag precis överallt, hela tiden. Det är nog bara en tidsfråga innan det dyker upp i SAOL antar jag. *kräks lite* ;-)

 8. @Petra: Jag tror dig på ditt ord, hörru. Och sedan är jag förvånad över att du rekommenderar en blogg med sådana allvarliga brister, men inte min – trots att jag aldrig skriver fel. ;)

 9. Själv skulle jag stava ”länstol” som ”länsstol”… det verkar som om ordet kan stavas på båda sätten, fast jag har inte tillgång till SAOL och kan kolla…

  Det ser ut som om håret blev väldigt snyggt! :) Vore spännande att se dig, med alla nymodigheter!

 10. @Leva: Haaaar du inte? Men du äger väl en i alla fall?

  Min SAOL (iofs bara 12:e upplagan) säger ”länstol” – stavning med två s finns varken med eller omnämnt. Jag anser att SAOL har helt rätt. :)

  Läser man om ordet på SAOB står det också ”ländstol”, vilket jag känner ytterligare stärker min ställning.

  Jag har faktiskt funderat på en resa, men det har inte blivit mer än så. Det känns oftast som om november/december är fel tid att åka och hälsa på någon. Folk är trötta för att det är så mörkt eller så är det hektiskt inför julfirande/-ledighet. Och när det gäller dig så har jag fått för mig att du behöver din helgtid för dig själv.

  Men gör inte du storstadsbesök i tjänsten ibland? Läste något om en tripp över dagen för inte så länge sedan. Tänkte att vid sådana tillfällen kanske vi skulle kunna träffas om än bara för en snabbis.

 11. @Petra Jag måste tyvärr meddela att du gör rätt i att kräkas. Spendera har även betydelsen ”tillbringa tid” i trettonde upplagan av Saol.
  Mina djupa sympatier har du i alla fall.

 12. Mia*: Det beror sannolikt på att jag är urusel på att uppdatera länklistan och när jag väl får för mig att göra det brukar jag glömma hälften. Får ta mig i kragen och lägga dit dig helt enkelt! ;-)

  Snowflake: *djup suck* Jaha. Ja, det var väl bara väntat. Nu gäller det bara att programmera om hjärnan alltså. :-)

 13. @snowflake: Jag tillhör de språkpoliser (även: dem) som faktiskt inte kräks på all användning av ”spendera” i betydelsen ”tillbringa tid”. När man har ont om tid och tiden därmed är dyrbar menar jag att det känns motiverat att säga att man spenderar sin tid på xxx – tiden är att betrakta som värdefull och därmed finns en koppling till att spendera pengar. Fast man som sagt spenderar tid. Som bekant är dock tid pengar, så det borde vara helt ekvivalent.

  :)

 14. @Petra: Det skulle uppskattas – jag kände mig lite utanför [listan]. :) Men… jag har faktiskt också full förståelse för att du kanske helt enkelt inte vill rekommendera min blogg. Jag rekommenderar ju själv normalt sett bara sådant som verkligen är bra.

  Tack, söta du… jag ska givetvis uppdatera min lista också!

 15. Jaha, jaha, då har du säkert rätt… jag hittade stavningen med två ”s” på någon sida som knappast kan anses lika betrodd, som SAOL… och nej, jag har ingen egen SAOL, borde jag skämmas nu? :) Jag får kika i min kollegas, vid tillfälle!

  Jo, jag var ju faktiskt på blixtvisit i huvudstaden så sent som igår… men det fanns inte minsta sekund över för något annat än att hålla sig till ”flocken”, så jag tänkte faktiskt inte ens tanken, just igår… Och du har nog ganska rätt i att mina helger går åt till att samla energi mellan de hyfsat intensiva veckorna – men det vore jättekul om du kom på besök! :)

  Tror att jag får återkomma och be om litet förtydligande om parentes-texten angående skrivuppgiften…

 16. @Leva: Haha, nej inte behöver du skämmas! Att jag har en SAOL beror bara på att jag var rätt frekvent Scrabble-spelare under en period. Och sedan upptäckte jag att det var skoj att ha en också. Det underlättar när man är lite språkfascistiskt lagd. :)

  Måste erkänna att den som har en egen SAOL rankas snäppet högre än den som inte har en. Det är lite imponerande nördfaktor på det.

  Ja, just igår hade jag nog inte haft så mycket tid heller, förutom att jag ju faktiskt var mitt inne i smeten så en kvarts kafferast hade legat helt inom möjligheternas gränser för mig.

  ”parentestexten angående skrivuppgiften” – bäst jag går och kikar.

 17. Jag är stolt ägare till elfte upplagan, nionde tryckningen. Det går inte att spela Ordmani utan den (om man ska fortsätta vara vänner).

 18. @Kidneybönan: Min är visst femte trycknkingen – är sådant viktigt? Jag undrar, jag, om du inte visade lite nördtakter där. :)

  Har du förresten sett/läst/annat (stryk det som ej önskas) B.R.U.T.A.L?

 19. Du har mail, vännen. :)

 20. @DB (haha, det är väl ett bra ”namn” för en geek?): Tack för att du pep till här för annars vet man inte vad som hade hänt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: