Man lever så länge man lär

Låt bloggen flöda!

Uppmaning till alla bloggare: se till att bloggens flöden visar tillräckligt många inlägg/kommentarer!

När man (liksom jag) läser bloggar via ”nedladdad feed” (d.v.s. använder en lokalt installerad RSS-läsare som tankar hem feeds och lagrar informationen på den egna datorn) och inte varit uppkopplad på ett antal dagar eller veckor kan det uppstå luckor i inläggsfloden – vissa inlägg saknas/visas inte. Detta sker när en bloggare hunnit skriva fler nya inlägg än antalet i bloggens feed.

Ibland är det uppenbart att ovan scenario utspelat sig, ibland stört omöjligt att upptäcka – det beror helt på hur frekvent respektive bloggare bloggat innan och efter offline-perioden. Min RSS-läsare laddade hem flödena den 22/6 och var sedan offline i 19 dagar. Jag vet inte hur många inlägg som RSS-läsaren missat, men vissa luckor är uppenbara – t.ex när det saknas inlägg mellan den 22/6 och 4/7 fast det finns minst ett per dag både före och efter.

Dessa saknade inlägg är inlägg man som ”lokalklientsprenumerant” antingen måste jaga rätt på manuellt eller avstå från att läsa. För mig kostar det – antingen i tid och möda (om jag letar upp inläggen för hand) eller i bristande information (om jag låter bli) medan det för de flesta av bloggägarna skulle vara smärtfritt att utöka antalet för att fylla luckorna. Enkel ekvation, va?

Mitt förslag är sålunda att ni som bloggar, och som inte redan gjort det, utökar antalet inlägg i feed:en. Hos WordPress.com verkar det per default bara vara de 10 senaste som finns med i flödet (och jo, feed och flöde är samma sak – jag växlar mellan orden eftersom jag inte trivs med någotdera).

Q: Hur gör man?

A: Tja, bloggar man på WordPress.com går man in under ”Inställningar” / ”Läsa” och ändrar siffran vid ”Syndication feeds show the most recent” – jag har valt att visa de 50 senaste. Egeninstallerad WordPress kan ha andra menyval, beroende på vilken version du kör. Och på Blogspot hittar jag inte alls någon möjlighet att ändra antalet – använder du den: dags att byta?

Q: Hur många inlägg bör man välja?

A: Ptja, ta en funderare – hur många inlägg skriver du som mest på… säg, en månad? Det antalet borde vara en hyfsad utgångspunkt när du konfigurerar antalet inlägg i feed:en för din blogg. Eller så kan du vara riktigt generös och låta mig vara totalt offline under hela min semester utan att behöva missa något – räkna med sex veckor. Skriver du tre inlägg i veckan bör din feed alltså minst innehålla de 18 senaste inläggen, gärna fler.

Inte så svårt, va?

Och för att nu sätta lite press på några av er vill jag särskilt uppmana följande bloggar(e) att utöka antalet inlägg i sina flöden: andra sidan, Anna Troberg, deep.edition, Leva livet, snowflakes in rain och opassande. Seså, marsch iväg! Och jo, det är klart att det skulle ha följts av en blinksmiley – om jag nu hade varit en sådan som använt sådana i mina blogginlägg, vill säga.

Annonser

Kommentarer till: "Låt bloggen flöda!" (6)

 1. Välkommen hem! *garvar* Ska genast fixa det!

 2. Hah, vad kul, jag följde dina instruktioner och gjorde ändringen, innan jag kommit till slutet och sett din uppmaning till bl a mig! :) Och jag använder smileys, eftersom det faktiskt återspeglar min personlighet väldigt väl! ;)

  KUL att du är hemma igen, ska strax läsa om din upplevelse också… välkommen hem i alla fall! :)

 3. @opassande: Tack, tack. Och det har trillat in ytterligare ett 30-tal av dina inlägg i RSS-läsaren, så stort tack för det med!! Inga luckor i sikte där längre. :)

 4. @Leva: Men så bra, då kände du dig inte onödigt ansatt eller så. :) Och nog använder även jag smilies, både irl och url, men det är i samtal/kommentarer snarare än inlägg.

  Tack för välkomnandet och tack för att du är tillbaka! Jag har väntat med att läsa dina skriverier tills jag fått in alla inlägg i RSS-läsaren vilket nu tycks ha skett – tack för det med!

 5. Har följt instruktionerna och förhoppningsvis lyckats.
  *räcker ett äpple till fröken*

 6. @snowflake: Bra – 50 olästa i stället för 10 känns mer rimligt. Jösses, vad du skriver! :) *mumsar äpple*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: