Man lever så länge man lär

Jag gissar att det finns en och annan som undrar vad jag egentligen tycker och tänker, baserat på bl.a vad som skrivits under Enligt min humlas Övervakad av dina likar-inlägg. Och det är väl hög tid att jag öppnar truten. Till att börja med vill jag citera mig själv från nämnda kommentarskedja:

Jag kan inte låta bli att fundera, men känner att jag borde läsa hela förslaget (+ den befintliga lagen förstås) för att kunna bilda mig en egen uppfattning i stället för att svälja och rapa upp det andra sagt. Det blir så lätt fel då.

Men även utan att ha lusläst förslaget betvivlar jag att jag skulle kunna se någon nytta (stor nog att motivera kostnaderna i form av både pengar och integritet) med sådana här åtgärder. Jag förstår verkligen inte vad det är man förväntar sig hitta i detta data och är rädd för att det handlar om helt andra saker än att Sverige skulle hotas. Men det är väl min paranoia igen, förstås.

Rent generellt och principiellt är jag utan minsta tvivel emot tanken på att ge någon, vare sig det är staten eller myndigheter eller privata företag eller enskilda personer eller varelser från yttre rymden… ah, ni förstår – jag menar någon överhuvudtaget… rätt att ta del av min privata kommunikation. Det borde vara så självklart att den är just privat – mellan mig och den jag kommunicerar med. Och det är ju just vad lagen om elektronisk kommunikation säger under rubriken ‘Förbud mot avlyssning m.m.’:

17 § Utöver vad som anges i 5-7 och 20 §§ får inte någon annan än berörda användare ta del av eller på annat sätt behandla uppgifter i ett elektroniskt meddelande som överförs i ett allmänt kommunikationsnät eller med en allmänt tillgänglig elektronisk kommunikationstjänst, eller trafikuppgifter som hör till detta meddelande, om inte en av användarna har samtyckt till behandlingen.

Och det sistnämnda tycker jag inte låter skoj med tanke på att min kommunikationspartner kan ha gått med på att min kommunikation läses av någon annan, men det är ett sidospår. Ville jag att kommunikationen skulle vara offentlig skulle jag kommunicera via bloggen, på någon insändarsida eller annat offenligt forum. Privat kommunikation är privat och ska så både betraktas och förbli – DET är min bestämda åsikt. Jag är sålunda helt och fullt emot tanken att någon (i detta fall FRA) ska få rätt att avlyssna den. Punkt.

Många, många har skrivit bra och läsvärt om det här förslaget om allmän avlyssning, som det ska röstas om i riksdagen om en dryg vecka (17:e juni) – här ett litet urval (se även tidigare inlägg av skribenterna!): Rick Falkvinge, Opassande, MinaModerataKarameller, Enligt min humla, Anna Troberg, drottningsylt, andra sidan, Teflonminne, Christian Engström, lakes lakonismer.

Fler inlägg i debatten kan hittas t.ex här: FRA, FRA-lagen, FRA-förslaget.

Kommentarer till: "Självklart emot FRA-förslaget" (27)

 1. Jag håller inte med dig. Samhället behöver vapen för att komma åt brottslighet och terrorism. Principen om att all privat kommunikation per automatik inte skall kunna avlyssnas avvisar jag. Jag tror att det handlar mer om en princip än att faktiskt se på den verklighet vi lever i. Naiv är kanske ett för starkt ord, men att tro att all privat kommunikation skall vara privat mellan den misstänkta terroristens morsa och hennes vän är en utopi. Samhället behöver vapen. I det har de mitt fulla stöd.

 2. @Jerry: Vet du, du måste inte hålla med mig. :) Än så länge lever vi i en demokrati där man får tycka och tänka som man vill, så passa på innan det är för sent!

  Jag tror inte för ett ögonblick att samhället kommer åt vare sig grov brottslighet eller terrorism genom en allmän avlyssning av den kabelburna trafiken (vilket är vad det handlar om här) – de som eventuellt har ont uppsåt annonserar liksom inte sina avsikter öppet via t.ex e-post. Så det argumentet håller inte för mig. Inte alls. Det enda som då blir kvar är att vår personliga integritet kränks och att det kostar oss skattebetalare massor av pengar för något som i bästa fall inte är till skada, i sämsta fall kan missbrukas å det grövsta. Valet är därmed lätt för mig – tvärnej till FRA-förslaget.

  Och vad gäller Sverige finns för fasen inte ens en verklig hotbild. Det handlar om en tämligen omotiverad skräck, vilket är vad jag ser som det största hotet – skräcken i sig är det som är farligt, det som knäcker oss. Joshua_Tree är enligt min mening inne på precis rätt spår när han säger: Terrorismen har redan vunnit, för när vi begränsar vår frihet i rädsla för terrorister så går vi deras ärenden.

  Och det är väl där vi skiljer oss – du tror och jag tror inte, att det finns konkreta hot och att dessa kan avvärjas med hjälp av allmän avlyssning. Right?

  Sedan varken tror eller hävdar jag att den privata kommunikationen inte ska kunna avlyssnas – det handlar om att inte tillåta att staten kopierar och analyserar din och min privata kommunikation. Stor skillnad. För mig känns det som om du blandar ihop att kunna respektive att få… läs gärna vad Rick Falkvinge skriver i just det ämnet.

  Vad andra än staten gör spelar faktiskt inte så stor roll, för (vilket steelneck vänligen påminde mig om i kommentarsväxlingen jag länkade till i inlägget) det är den egna staten som kan skada mig mest – inte enskilda, företag eller andra stater. Så det är just mot staten jag behöver skydd, med andra ord.

 3. Min övertygelse är att de som borde avlyssnas redan har lämnat nätet i och återgått till andra kommunikationssätt – kanske ansikte mot ansikte. Inte fasen går man på en väg där man vet att man blir haffad…

 4. @Jerry:
  ”Samhället behöver vapen för att komma åt brottslighet och terrorism.”

  Vad är det för fel på de lagar vi har idag då tycker du? Får polis avlyssna misstänkta [grova] brottslingar och terrorister? Ja.

  Det som upprört många är inte alls det att misstänkta brottslingar övervakas och avlyssnas utan att vi alla plötsligt skall avlyssnas för att se om vi gör något misstänkt.

  Det är att misstro sin befolkning att avlyssna (om än automatiskt) den för att se om den möjligtvis planerar brott eller terrordåd. Självklart kommer oskyldiga upptäckas av det automatiserade systemet och läsas eller lyssnas på manuellt.

  Så sent som för några veckor sedan fängslades en person som bar in en plastpåse, med bl a en raklöddertub, på ett kärnkraftverk för att den automatiska bombövervakningen larmade fel. Hur många fel kan vi acceptera i jakt på brottslingar och terrorister?

  Om alla övervakas utan rättslig prövning så kommer självklar fler fel inträffa än om de verkligt misstänkta övervakas efter juridisk prövning.

  Dessutom så oroas många av att övervakas per telefon och internet. Det är nämligen så att tidigare tillfällen[sverige fällt i europadomstolen] användes materialet på ett ganska odemokratiskt och kränkande sätt.

  Den som hävdar att det insamlade materialet endast kommer användas till brottsbekämpning och aldrig politiskt har faktiskt bevisbördan, inte minst med tanke på Sveriges övervakningshistoria.

 5. […] Attilla, Peace Love and Capitalism, Farmor Gun, Alter Ego, Henrik Alexandersson, Anders Wallner, Mia is a geek, Den Liberala Misantropen, Trottens Betraktelser, WitchBitch, Gubben vid Rämen, Enligt min Humla, […]

 6. snowflake99 sa:

  @Mia*
  Du skriver klokt och bra och formulerar många av mina egna tankar. Det man alltid måste komma ihåg är att staten per definition inte är god. Den kan vara ond eller god och allt däremellan, och vi måste skydda våra individuella rättigheter.

  @ Rickard
  Kärnkraftverk är väl ett ypperligt exempel på ställen där man *ska* vara paranoid och hugga på allt misstänkt. Där kommer individens rättigheter i andra hand.
  Även om jag håller med dig i det mesta du skriver får man inte gå till överdrift åt andra hållen och tro att alla individer alltid har goda uppsåt.
  (Sverige måste vara det enda land som fått två ministrar mördade men ändå inte vill tro att det fanns politiska motiv.)

 7. […] Attilla, Peace Love and Capitalism, Farmor Gun, Alter Ego, Henrik Alexandersson, Anders Wallner, Mia is a geek, Den Liberala Misantropen, Trottens Betraktelser, WitchBitch, Gubben vid Rämen, Enligt min Humla, […]

 8. […] Attilla, Peace Love and Capitalism, Farmor Gun, Alter Ego, Henrik Alexandersson, Anders Wallner, Mia is a geek, Den Liberala Misantropen, Trottens Betraktelser, WitchBitch, Gubben vid Rämen, Enligt min Humla, […]

 9. @snowflake: Tack. För orden och för tanken om statens förmodade godhet (och mycket annat som inte hör hit). Ja, vi måste skydda oss själva för farbror staten gör det banne mig inte. Och inte de (det är med avsikt jag inte skriver ”våra”) folkvalda heller, tydligen.

 10. […] Attilla, Peace Love and Capitalism, Farmor Gun, Alter Ego, Henrik Alexandersson, Anders Wallner, Mia is a geek, Den Liberala Misantropen, Trottens Betraktelser, Gubben vid Rämen, Enligt min Humla, […]

 11. […] Attilla, Peace Love and Capitalism, Farmor Gun, Alter Ego, Henrik Alexandersson, Anders Wallner, Mia is a geek, Den Liberala Misantropen, Trottens Betraktelser, WitchBitch, Gubben vid Rämen, Enligt min Humla, […]

 12. Hmm, borde det inte vara att bryta mot internationell rätt – i form av den mänskliga rättigheten ”Rätten till privatliv”?
  Detta måste jag undersöka närmare…

 13. @moment22: Intressant tes – återkom med svar, är du rar!

 14. jag visste att jag inte var fel ute, har använt samma artikel i liknande fall i någon tenta för läääängesedan! Följande står i Europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna pch de grundläggande friheterna (Europakonventionen) som Sverige har ratificerat, och bör följa:

  Artikel 8 – Rätt till skydd för privat- och familjeliv
  1. Envar har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.

  Sen kommer tyvärr punkt 2 där undantagen finns – bladn annat vad som är stadgat i lag rörande rikets yttre säkerhet hotas, den allmänna säkerheten hotas, förebyggande av brott osv osv, så lagförslaget bryter kanske inte mot denna artikel. Vad jag däremot tycker är läskigt är att de med det lagföslaget verkar gå ifrån all tidigare praxis där det krävs ett domarbeslut för att t.ex få avlyssna någon, och då får domaren göra ad hoc beslut gällande om en hotnivå finns eller ej. Det systemet kan jag acceptera, men inte att de godtyckligt kan avlyssna och hålla koll på allt vi gör hela tiden.

  Kommer ihåg att det var ett jävla liv när Illmar reepalu ville sätta upp filmkameror längs det våldsammaste stråket i Malmö för att motverka brott. Det tyckte alla var så grymt kränkande. Det tyckte aldrig jag då jag såg det som ett skydd för mig som ”obrottsling”, men detta lagföslaget verkar så jäkla mycket mer kränkande, håller ni inte med?

 15. Jag har lite strödda kommentarer till hela ämnet, bara.

  För det första blev jag förvånad av det stora avslöjandet att sådan avlyssning redan sker. Inte över avslöjandet i sig, utan att det behövde avslöjas. Fast jag inser nu att vad jag antagit var allmän vetskap inte var det, åtminstone inte bland befolkningen i stort. Där ser man vad man plockar åt sig för kunskap när man jobbar inom IT i försvaret, som jag gjorde 15-16 år sedan.

  För det andra är det inte själva avlyssnandet som sådant jag anser är farligt, eftersom den mängd trafik det handlar om gör intressant information till en väldigt liten nål i den enorma kommunikationshöstacken. Men fram till ganska nyligen (< 5 år) var det så det var, och den avlyssning som skedde var i allmänhet riktad. Vad som gör situationen allvarlig nu är ju att lagrings- och autoanalyskapaciteten har ökats till den milda grad att det faktiskt är möjligt att avlyssna det mesta i nära realtid och flagga upp sånt som markerats som intressant. Jag har flera vänner som flaggats så av Echelon, så det är fullt görligt.

  För det tredje visar det på en skrämmande attitydförändring, eftersom man nu frångår principen om ”oskyldig tills motsatsen bevisats”. Vi förutsätts alla vara tillräckligt misstänkta för att motivera avlyssning.

  För det fjärde bryter man antagligen mot meddelarskyddet, om man slentrianmässigt håller koll på vem som ringer Uppdrag Granskning eller DN. Detta medför, oavsett om så sker eller inte, att mediernas granskning av makten försvåras.

  För det femte, och här invänder jag mot dig lite, Mia, undrar jag hur länge privat korrespondens kan anses vara privat. Jag fick ut mycket av att läsa såväl utdrag ur Tolkiens brev, som Anne Franks dagbok.

 16. Verkligen bra skrivet, och när vardagen som just nu far runt omkring oss med ett dånande vrål har stillat sig lite, så befarar jag att du kommer att hamna i min extremt elitistiskt kontrollerade RSS-feed. (läs: jag hinner inte med att läsa fler, egentligen.) :)

 17. […] Attilla, Peace Love and Capitalism, Farmor Gun, Alter Ego, Henrik Alexandersson, Anders Wallner, Mia is a geek, Den Liberala Misantropen, Trottens Betraktelser, WitchBitch, Gubben vid Rämen, Enligt min Humla, […]

 18. @momenttwentytwo: Jo, det är klart vi håller med – det är ju därför vi klargör att vi är emot förslaget. Eller jag ska väl inte tala för andra: det är därför jag skriver om det.

  Det är rätt jobbigt att läsa lagtexter… just för alla j-a undantag. Man tror att man förstått vad något handlar om men så kommer undantagen och plötsligt vet man knappt ut eller in. Det kanske är lättare för dig än för mig som inte har skolning på akademisk nivå eller inom juridik eller författnings-tjosan eller liknande.

  Precis – det andas omvänd bevisbörda, att du är förmodat skyldig tills motsatsen bevisats. Avlyssningen i sig signalerar rätt tydligt att vi är misstänkta så länge vi inte rentvåtts. Så får det inte vara.

  Filmkameror, ja. Idag finns det (tror jag) rätt många sådana både här och där och jag för min del är glad över att jag inte har koll på omfattningen, för annars skulle jag nog mest sitta hemma i ett mörkt rum med foliehatt på huvudet. ;)

 19. […] Bent, Peace Love and Capitalism, Federley Farmor Gun, Henrik Alexandersson, Anders Wallner, Mia is a geek, Den Liberala Misantropen, Trottens Betraktelser, WitchBitch, Gubben vid Rämen, Stationsvakt, […]

 20. @Örjan: Strö på, du – det är intressant att höra andras tankar och jag är väldigt glad över att folk faktiskt kommenterar mina inlägg. Kanske finns jag faktiskt till.

  1. Jag tror att svenska folket allmänt är rätt… jag vill inte säga naivt, men låt oss kalla det en smula godtroget. Vi har [haft] det för bra för att vara misstänksamma. Ur syn, ur sinn, som man säger – om det inte pratas om det så finns det inte heller (låter lite som media om FRA-förslaget…).

  2. Och eftersom det är så görligt är det än mer viktigt att vi inte tillåter det.

  Var det där en invändning? Nåväl, jag gör ett försök att ge min syn på det hela.

  Privat borde korrespondensen betraktas så länge parterna inte kommit överens om annat. Handlar det om kommunikation mellan dig och mig och bara en av oss är i livet står det den andra fritt att offentliggöra innehållet. Och om båda är döda pratar vi allmängods – då finns inte längre någon privat person att skydda. Ungefär så tänker jag.

  Jag blir häpen och bestört när någon publicerar mailsvar de fått av någon annan – det känns för mig som ett rätt grovt övertramp vad gäller integriteten. Spontant känns det självklart att det du och jag diskuterar privat stannar mellan oss – om inget annat överenskommits. Men det finns en gränsdragning som har att göra med utpekning och identifikation.

  Om du inte talar om att det är jag som skrivit det du lämnar ut eller publicerar, är det då ändå ett övertramp? Jag menar, vari ligger det faktiska problemet?

  Jag är medveten om att det knappast är så lätt och okomplicerat som jag gjorde det och att det finns många situationer och förhållanden jag inte alls beaktat i min spontana analys, så jag ser fram emot att få mitt synfält breddat. Säg emot eller håll med – vilket som duger gott för mig, för vilket som är garanterat lärorikt.

 21. @drf: Va?! Nu tror jag att du skrev på fel blogg eller något. Är du trött, stressad? ;)

  Eller nej, förresten – jag utgår från att du kanske faktiskt är vid dina sinnens fulla bruk ändå och säger: tack! Det var en komplimang som hette duga – från en skribent som du. Och jag kommer att göra dig besviken för jag skriver ju mest bara enkel dagbok om bantning och heminredning och sådant. Eller, det vore fel att säga att jag gör, förresten. Jag har gjort det hittills, men vad som händer framöver vet man som vanligt inte mycket om. Kanske blir det politik för hela slanten, ända härifrån och in i evigheten. Det vore ju åtminstone teoretiskt fullt möjligt, att jag fick något med mjölken från morsan som stod på barrikaderna. Äh, nog med svammel – har du fattat nu hur paff jag blev? :)

 22. […] mer hos Magnus Andersson, Mina Moderata Karameller, Mia is a geek, Kristina af knusselbo, projO, Enligt Min Humla, Anna Troberg, Frihet Fildelning och Feminism, […]

 23. @Jerry… Ja, självklart ska vi bekämpa grov brottslighet, terrorism och spionage… och DET ÄR SÄPOs UPPGIFT!!!

  Vad ska då FRA göra… Jo det de har gjort de senaste 50 åren, spana på radar och radiosignaler från främmande makt, det räcker.

 24. Mia* Jag noterar och tar in det du skriver. Dock är jag inte riktigt övertygad, men jag gillar din ton i debatten. Vissa blir tokupprörda om man inte per automatik är emot FRA.

  Jonas: Ja, det låter ju bra…

 25. @Jerry: Tack, det är det enda jag begär – att du ska lyssna och försöka förstå hur jag tänker och vad jag menar. Och du ska självfallet få samma respekt av mig! Säg ifrån och ifrågasätt när det behövs.

  Ställningskrig i debatten är helt meningslöst. Det som ger något är få in olika synpunkter och infallsvinklar – det är först när man har tillräckligt med information som man verkligen kan bilda sig en egen uppfattning. Tycker jag då.

  Men sedan är det förstås helt okej om du vill byta ståndpunkt också. :)

 26. […] har vaknat till efterhand, så även jag. Det ska erkännas att jag till en början inte hade lust, inte orkade, […]

 27. […] blogg Attilla Peace Love and Capitalism Farmor Gun Alter Ego Henrik Alexandersson Anders Wallner Mia is a geek Den Liberala Misantropen Trottens Betraktelser WitchBitch Gubben vid Rämen Enligt min Humla […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: