Man lever så länge man lär

Bloggens nya kläder

Det var dags att byta mall, eller tema som det väl kallas här, och då ville jag ha något med lite liv i – den föregående var ju gräsligt tråkig och närmast halvdöd, men hade för mig en minimalistisk charm. Och jag läser ju ingen annan vars blogg använder just den mallen – hur det nu är så vill man ju försöka vara lite egen.

Mallarna jag valde mellan nu heter ”Blix” respektive ”Almost Spring” och valet föll på den sistnämnda. Egentligen kunde jag nog ha valt vilken som helst av dem, men det blev den här för att den presenterar datum och klockslag så som de ska presenteras. Den andra mallen visar inte alls tiden för ett inlägg, vilket är en allvarlig brist eftersom tidpunkter är viktiga. Visst håller alla med om det? Och så typsnittet – jag gillar verkligen inte löptext i Arial. I övrigt har faktiskt ”Blix”-mallen både renare och snyggare design, men faller som sagt på nämnda teknikaliteter. Vilket väl säger en del om vad jag är för person, antar jag. Funktion går före form.

Faktum är att jag inte är vidare förtjust i grönt alls och särskilt då alla gräs- och vårgröna nyanser, men ändå valde jag mellan två mallar som båda innehåller rätt mycket av dylika färger. Det tycks som om jag drabbats av vårkänslor, helt enkelt. Och det skiner nog i och för sig igenom även på andra områden än i bloggen.

Jag bryr mig inte så mycket om vad andra har för design på sina bloggar – det som betyder något är om bloggarna tillhandahåller feeds eller inte. För jag följer inte bloggar som saknar feeds, och de jag följer följer jag via feed så att jag får reda på när det kommit nya inlägg och för att få enhetligt och lättläst format så att jag slipper distraheras av det utseendemässiga. Ful design smutsar ned innehållet. Och sedan har jag också rena användbarhetsskäl att anföra: varje för mig ny design och layout har sina särskilda egenheter och kräver ett viss mått av ansträngning för att lära sig hitta och begripa hur man navigerar sig fram. Varför ska jag anstränga mig mer än nödvändigt? Så viktiga är ju inte många bloggar.

Kommentarer till: "Bloggens nya kläder" (10)

 1. *kisar* Ja jösses, jag vet inte om det är för att jag e nyvaken, men det var inte dåligt vad bloggens nya kläder stack i ögonen när man försöker läsa. :)

 2. @ivve: Det är nog för att du är nyvaken. Eller i alla fall hoppas jag det… Kan du sätta fingret på vad det är som sticker? Inte för att jag kan göra något åt det, annat än byta tema igen, men det vore intressant att höra ändå.

  Annars kan jag rekommendera att läsa via feed – så slipper du sådana besvär. :) Ja, förutom möjligen när du vill kommentera förstås.

 3. Och i och med det du skrev måste jag skamset erkänna att jag inte ens vet om man kan läsa min blogg med feeds eller inte. Hur vet man det liksom? Haha, jag är egentligen alldeles för datorokunnig för att få skriva blogg tror jag. Jag lyckades få igång en RSS-läsare en gång (med visst bistånd av Riddaren), men jag tyckte inte alls om att läsa bloggarna så för det kom vara en tråkig textremsa. Jag ville se hela bloggen – med bilder och kommentarer och allt och det funkade inte (inte i den RSS-läsaren i alla fall). Så nu kör jag stenåldersvarianten med Favoriter som jag kollar av lite då och då. :-)

 4. @Petra: Det kan man! Det vet jag med bestämdhet för det är så jag läser. :)

  Om du använder Firefox så visas en liten orange ikon längst ut till höger i adressraden – klickar du på den laddas (tror jag – så funkar det hos mig i alla fall men jag tror att man kan konfigurera det) feed:en i browserfönstret. Adressen som då står i browserns adressrad är den man anger när man lägger upp en prenumeration någonstans (det finns ju så många sätt!).

  Många (de flesta?) bloggar har någonstans länkar till de feeds som finns att tillgå. Ofta används då samma lilla feed-ikon i orange. Eller grönt. Jag har valt att bara skriva text – du ser under rubriken ”Prenumerera?” i sidolistan? (men jag kanske skulle lägga dit ikonerna också – de är ju rätt tydliga signaler)

  Din blogg (med den mall du nu använder) har en länk allra längst ned på förstasidan där det står ”Prenumerera på: Inlägg (Atom)”. Sedan finns det också en länk längst ned på varje enskild inläggssida för den som vill prenumerera på kommentarerna till just det inlägget. Och jag vet sedan tidigare, att man (när det gäller blogspot) också kan prenumerera på kommentarer rent allmänt (alla som kommer in på bloggen) genom att använda samma adress som för inläggen, men byta ut ”posts” mot ”comments”. :)

  (och nu insåg att jag missat att lägga in din blogg efter min feedläsarkrasch)

  Använder du Internet Explorer 7 så tror jag att den har inbyggda funktioner för att prenumerera, så du borde inte behöva köra stenåldersmetoder. :)

  Angående att se den vanliga webbsidan i stället för bara texten så kan du nog få lite hjälp av Kristina af Knusselbo – har för mig att hon läser så.

 5. @Petra: Öhh, din feed visar inte hela texten så jag tar bort min prenumeration så länge. Du ändrar inställningen under Settings/Site Feed/Allow Blog Feeds: välj ”Full”. Alltså om du vill göra mig till viljes, vilket du förstås inte måste.

 6. Tack för förklaringen. Som jag skrev hos KaK nyss så känner jag mig ganska analfabetisk när det gäller sånt här, men med lite hjälp av Riddaren kanska jag kan reda ut det där. :-)

  Jag har nu ändrat i inställningar för Webbplatsfeed till
  Byt till: Avancerat läge
  Tillåt blogg-feeds: Fullständig

  Hoppas det funkar bättre! En fråga bara: Set du bara text när du läser eller kan du se bilder också? För utan bilder tycker iaf jag att man tappar väldigt mycket av bloggläsandet hos dem som ofta lägger in foton.

 7. @Petra o Mia: Jag använder Firefox och ett tilläggsprogram för RSS-feeds som heter Newsfox. Jag tycker det är kanonbra! Man får alla feeds man prenumererar på till vänster i bild och när man trycker på ikonen i verktygsfältet går man in på läsaren och samtliga feeds uppdateras. Sedan kan man välja vilka inlägg man vill läsa naturligtvis (de som uppdaterats blir svartare och så står det antal inlägg efter). Om man inte läser dem då så finns de ju kvar till senare. Och jag ser inläggen och bloggen i högersidan i ett fönster som visar bloggen precis som den ser ut. Jag VILL kunna se hur andra stylar sina alster. Dessutom ser man kommentarerna direkt också under inlägget och slipper klicka på dem.
  Och om jag vill lägga till en ny blogg så klickar jag bara på den orangea knappen i adressfältet så läggs bloggen till och nästa gång jag går in på Newsfox så tas inläggen hem. Så enkelt och praktiskt så det är helt otroligt! :) Nu är det slut på reklamfilmen….

 8. Om ni kollar mitt senaste inlägg så kan ni se hur det ser ut:

 9. @Petra: Funkar finfint! Och ja, jag ser dina fina bilder också. Tack!! :)

  Programmet jag använder för både mail och feeds är Thunderbird. Och där kan jag välja att se webbsidan i stället för bara själva inlägget, men vill ju bara ha det sistnämnda. Har kört FeedReader lite också och den verkar vara rätt okej.

 10. Jag gillar det nya utseendet, det känns mjukt och varmt och avslappnat. Den förra mallen var snygg, stilern, men den här är varmare. Tycker jag! :-) Det är roligt att byta, ibland!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: