Man lever så länge man lär

Skräpnostalgi

Lite har jag fått gjort i lägenheten, trots att det är så oändligt mycket lättare att fastna vid datorn än att röja. I onsdags gjorde jag mig i alla fall av med det gamla matbordet, i delar, och hälften av det som stått ovanpå sovrumsgarderoberna.

Bland detta skrot fanns en gammal Personal DECstation 5000/50 (MHz), med 40 MB RAM – rätt mycket på den tiden. Operativ: ULTRIX 4.3a (tror jag). Detta exemplar hette nog ”ermine” (vi använde djurnamn på ULTRIX-maskinerna av den här typen). Två externa hårddiskar – på en dryg MB styck, om jag inte minns fel. En dylik hårddisk är större än själva datorn. Fast det gäller bara om datorn är en Personal DECstation – min DECstation 5000/133, som jag döpt till ”snake”, var lika stor som en sådan hårddisk. Och tunga var de också, de asen.

För att inte tala om bildskärmarna på 19 eller 20 tum vi hade till arbetsstationerna – jag lärde mig ganska snabbt att låta grabbarna hjälpa till med att lyfta, kan jag säga. Men det blev en hel del lyftande ändå; det var rent fysiskt rätt slitigt att vara UNIX-systemadministratör, men på många sätt väldigt roligt.

Idag gav jag mig på förrådet och skrotade en benställning som passade till min gamla TV samt två slitna gamla sänggavlar i mörkbrun rotting. Dem trodde jag att jag kastat för länge sedan så jag har ljugit, om än mig själv ovetandes, för den kollega (från ULTRIX-tiden) som jag en gång köpte dem av.

I grovsoprummet hittade jag en, efter vad det verkar, fullt fungerande liten pirra – precis en sådan som jag tänkt köpa. Den fick givetvis följa med mig hem och lär definitivt komma till nytta framöver – det blir nog en hel del kartonger att flytta omkring på så småningom.

Annonser

Kommentarer till: "Skräpnostalgi" (3)

 1. åh, gött att se att nån annan säger pirra. jag fick frågor om vad det betydde när jag skrev det i db.

  lycka till jättemycket med flytten.

  så blir jag alltid lika fascinerad och road när du skriver datorgrejer som jag inte begriper en bokstav av. :)

 2. @valjet: Ja, jag har alltid varit lite osäker på exakt vad ordet betyder, men bestämde mig för att vara våghalsig. ;) Den på bilden är förresten, upptäckte jag efteråt, likadan som den jag lånat av väninnan, men mindre än den jag nu hittade. Jag är dock övertygad om även den kommer från Clas Ohlson.

  Tack. Det känns rätt skönt att flytten ligger några veckor bort, för då kan jag förhoppningsvis packa i ganska lugnt tempo. Jag trivs inte alls med att behöva stressa med kniven mot strupen, även om det dessvärre ändå ofta är så det blir i slutänden. Säkert något bokstavssymptom, det också. ;)

  Men… det där tyckte jag inte alls var någon it-jargong. Alltså inte mer än vad gemene man svänger sig med – är det månne de ovanliga modellbeteckningarna som förvirrar? Tänk om jag i stället hade skrivit att det var en bärbar Dell-dator med 128 MB minne och Windows 2000 installerat? Och extern USB-disk.
  Ungefär jämförbart. Det var ju bara en persondator (fast vi kallade dem för arbetsstationer), liksom.

 3. du får jättegärna skriva HELT obegripligt, jag tycker som sagt det är roligt, för det är svenska men ändå helt kinesiska utan att jag googlar järnet! jag har konstigt sinne för humor, jag vet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: